Завдяки Трампу США "за бортом", а Китай "на коні": Країни Азійсько-Тихоокеанського регіону створили найбільшу в світі зону вільної торгівлі

Завдяки цьому документу країни домовилися про зниження тарифів і встановлення загальних для усіх учасників угоди правил торгівлі.

Китай уклав найбільшу в світі угоду про вільну торгівлю з 14 азіатсько-тихоокеанськими країнами, яка охоплює 2,2 мільярда людей. Документ підписали у неділю, 15 листопада, під час віртуального саміту країн Південно-Східної Азії (Asean) у столиці В'єтнаму Ханої, повідомляють Патріоти України із посиланням на DW.

Угоду «Регіональне, всебічне економічне партнерство» (RCEP) уклали Китай, В'єтнам, Сінґапур, Індонезія, Малайзія, Таїланд, Філіппіни, М'янма, Бруней, Лаос, Камбоджа, Японія, Австралія, Південна Корея та Нова Зеландія. Вона охоплює 2,2 мільярда людей та близько третини світового економічного виробництва.

Завдяки цьому документу країни домовилися про зниження тарифів і встановлення загальних для усіх учасників угоди правил торгівлі. Домовленості стосуються торгівлі, послуг, інвестицій, електронної комерції, телекомунікації та авторських прав.

До кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, країни RCEP становили 29% від світового обсягу торгівлі – трохи менше від Євросоюзу, обсяг якого становив 33%. Тепер експерти очікують, що частка спільноти RCEP збільшиться.

«RCEP перекроює економічну та стратегічну карту Індо-Тихоокеанського регіону», – сказав Джеффрі Вілсон з Австралійського інституту стратегічної політики і припустив, що угода дасть поштовх зусиллям з відновлення економіки після пандемії.

Угоді передував 31 раунд переговорів та 18 зустрічей міністрів. Терміни її укладення зривалися шість разів. Згодом її доля залежала від Індії, керівництво якої виступало проти низки пунктів угоди. Утім, наприкінці 2019 року Індія відмовилась від переговорів і шлях до угоди був відкритий.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...