Збирати ягоди можна без дозволу: Експерт розповів про особливості роботи в скандинавських країнах

Подати документи до консульської служби Норвегії коштує 500 євро. Однак ніхто не гарантує, що ви отримаєте відповідні дозволи.

У Скандинавії теж працюють на зборі ягід. Фото: соцмережі.

Українці їдуть працювати у скандинавські країни через високий рівень життя та розмір заробітної плати. Але потрапити туди на роботу легально складно. Про це розповів президент асоціації міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, передають Патріоти України.

"Щоб офіційно влаштуватися на роботу, необхідний стаж роботи по спеціальності в Україні. Також треба мати визнаний диплом про освіту. Знати принаймні англійську мову для спілкування з колегами", - пояснює Василь Воскобойник.

За його словами, подати документи до консульської служби Норвегії коштує 500 євро. Ніхто не гарантує, що ви отримаєте відповідні дозволи. Цим користуються шахраї.

"Більшість вакансій в інтернеті - нелегальна робота. Наприклад, збір ягід у Фінляндії. Людина може самостійно приїхати у цю країну, піти до лісу, назбирати і здати ягоди на приймальному пункті. За це отримати гроші. З одного боку, у такому випадку дозвіл на роботу не треба. З іншого – людина не має жодного соціально захисту і гарантованої зарплати", - попереджає експерт.

Конкуренція на скандинавському ринку праці величезна. Туди їдуть працювати німці. На роботу беруть поляків, болгарів, угорців, прибалтів. У Данії на овочевих складах робочим з України у місяць платять 60 тис. грн. На свинофермах можна заробити від 52 до 63 тис. грн. Є робота для будівельників за 40 тис. грн у місяць. Зварювальникам готові платити 91 тис. грн. У Фінляндії таку ж роботу пропонують за 75 тис. грн. Щоправда обіцяють 70 тис. грн будівельникам та автомеханікам. Збирати ягоди та овочі запрошують за 30-50 тис. грн у місяць. У Норвегію переважно шукають будівельників на зарплату від 60 тис. грн.

Джерело: Gazeta.ua

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...