Зе-команда догосподарювалась. Гречка і м'ясо зникнуть з прилавків - українцям розкрили найгірший сценарій дефіциту

Держрегулювання цін на продукти соціальної значущості є найпримітивнішим інструментом уряду, заявив президент ГО Українська організація захисту споживачів послуг Олег Тітамир, передають Патріоти України.

"Практика показує, що пряме і жорстке втручання держави в регулювання рентабельності і цін в продовольчих торгових ланцюжках, як правило, оберталося порожніми полицями, вічним дефіцитом товарів першої необхідності і чергами" - сказав він в інтерв'ю Фактам.

Експерт вважає, що ефект для кінцевого споживача при адміністративному втручанні уряду в ціни виглядає вельми сумнівним. Він також не виключив, що торгові мережі будуть домовлятися з постачальниками про "сірі" закупівельні ціни і тіньові розрахунки, при яких будуть враховуватися інтереси продавця.

Глава організація захисту споживачів попередив, що в довгостроковій перспективі обмеження торгової націнки, швидше за все, призведе до підвищення цін. "Якщо ж глибинні причини зростання цін не будуть усунені, не будуть компенсовані комплексною держпідтримкою виробників продовольчої групи, то спроби регулювання на більш тривалий період можуть призвести до серйозного дефіциту товарів першої необхідності", - підкреслив він.

РекламЕксперт зазначив, що для зменшення збиткових ризиків продуктові магазини і рітейлові мережі можуть обмежити обсяги закупівель соціальних товарів, що може закінчиться тим, що, наприклад, гречка, курка або борошно вищого сорту можуть продаватися в дуже обмеженому обсязі і навіть час від часу зникати з асортименту і з полиць супермаркетів. У зв'язку з цим він вважає реалістичним сценарій, при якому іноземні виробники можуть масово витіснити вітчизняного виробника.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...