Зеленоенергетичний бум: На Миколаївщині розпочали будівництво ще одного енергетичного гіганту

Рекордні, за європейськими мірками, розцінку на екологічну електроенергію в Україні вже спокусили низку солідних інвесторів світу вкластися в ризиковану, нестабільну і досить корупційну, на жаль для нас, країну.

Норвезька компанія Scatec Solar спільно з китайською корпорацією PowerChina Guizhou Engineering Co. Ltd. приступила до реалізації проекту з будівництва сонячної електростанції потужністю 148 МВт "Прогресівка" в однойменному селі Миколаївської області, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Загальна вартість проекту становить 124 млн євро. Power China покриває 65% капітальних витрат на проект. Запуск станції заплановано на першу половину 2020 року.

Як повідомлялося, норвезька Scatec Solar в 2018 році заснувала і придбала близько півдюжини компаній в Україні для здійснення своїх проектів з будівництва СЕС.

Компанія отримала 51% в Rengy Bioenergy, інші 49% належать українському девелоперу Rengy Development. У кінці 2018 року компанії почали будувати СЕС в Миколаївській області потужністю 47 МВт. На початку поточного року норвежці також почали будівництво СЕС "Кам'янка" на 30 МВт в Черкаській області Scatec Solar. Для цього вони придбали 100% ТОВ "Чиста Енергія 2011".

Крім двох зазначених СЕС, які отримали фінансування, Scatec Solar має портфель проектів на 174 МВт у стадії девеломпент. Таким чином, загальний портфель проектів Scatec Solar в Україні становить 251 МВт вартістю 193 млн євро. Проекти Scatec Solar ще на 163 МВт знаходяться у стадії розробки.

Для їх здійснення в 2018 році компанія також заснувала Scatec Solar Ukraine Opr Comp (EPC). У 2018 році через голландську "дочку" Scatec Solar Ukraine B.V. норвежці стали власниками 100% українських ТОВ "Атлас Кепітал Енерджі", "Грінтеко СЕС", "Прогресівка" і "Богуславенерджі".

Зазначимо, китайська держкорпорація CNBM очолює Топ-10 бенефіціарів "зеленого тарифу" в Україні у 2018 році.

Якщо інвестиційний бум у галузі збережеться, то до 2030 року, до котрого наразі діє "жирний" тариф, Україна матиме дуже потужну "зелену" генерації в енергетиці, котру інвестори зможуть окупити в особливий період тарифікації.

Таємні витрати на війну? Кремль засекретив у бюджеті рекордну за 20 років суму

середа, 24 квітень 2024, 6:48

Російська влада продовжує нарощувати секретні витрати федерального бюджету, які вже обійшлися платникам податків у 10 трлн рублів. У 2023 році практично кожен четвертий рубль, витрачений урядом, пішов на засекречені статті, що стало рекордом за два дес...

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...