"Зелений" у світі буде дорожчати: США запускають "доларовий пилосос"

Міністерство фінансів США запускає серію великих розміщень державних облігацій, перемикаючи бюджет найбільшої економіки світу в режим «пилососа», який витягує доларову ліквідність з ринків. В четвер президент США Джо Байден підписав закон про тимчасове підвищення стелі держборгу до 28,9 трильйона доларів, інформують Патріоти України.

Новий ліміт на 480 млрд доларів вище поточного обсягу боргу, що потрапляє під обмеження. Відповідно, на таку суму казначейство США може здійснити чисті позики (залучення боргу мінус погашення), яких, за розрахунками Білого дому, вистачить до початку грудня. Процес почнеться негайно, це випливає з повідомлень американського Мінфіну.
Наступного тижня відбудуться розміщення 13-тижневих векселів на 48 млрд доларів, 26-тижневих - на 45 млрд, 5-річних паперів з прив'язкою до інфляції (TIPS) на 19 млрд доларів і 20-річних бондів на 24 млрд доларів.
Крім цього, відбудеться аукціон 4-тижневих векселів (його обсяг встановлять в понеділок), а також серія розміщень додаткових векселів - так званих cash management bills (CMB). 40-денні папери на 60 млрд доларів будуть запропоновані інвесторам 19 жовтня.
В цілому американський Мінфін планує випустити СMB на 175-225 млрд доларів, розтягнувши процес на кілька тижнів. З урахуванням погашень американський бюджет забере з системи 110 млрд доларів на наступному тижні, випливає з даних Мінфіну. В останній тиждень жовтня ця сума різко збільшиться за рахунок розміщення нот на 2, 5 і 7 років.
Для балансу доларової ліквідності і ринків, які звикли до її надлишку, підвищення стелі боргу в США означає розворот на 180 градусів. З початку року американський бюджет працював «донором» доларової ліквідності, активно витрачаючи гігантську «заначку», накопичену в минулому році.
Більше трильйона доларів надійшло в систему в результаті цих витрат, які стали свого роду «другим QE» - на додачу до того, що проводить ФРС США, друкуючи по 120 млрд доларів в місяць. «Лавина розміщень» американського боргу обіцяє зміцнення долара і підвищення доларових ставок до кінця року, прогнозують аналітики Nordea.
Згладити процес, втім, допоможе той факт, що у американських банків накопичені величезні запаси вільної ліквідності - 1,2 трлн доларів, розміщених в ФРС через операції зворотного репо. Тимчасове підвищення стелі боргу - репетиція перед наступним, уже повноцінним рішенням, яке може відбутися в наступному році. За ним може послідувати ще одна порція великих розміщень боргу одночасно зі скороченням грошових вливань від ФРС.
Федрезерв вже до середини наступного року планує повністю зупинити викуп активів, в той час як Європейський центробанк продовжить працювати в режимі «друкарського верстата». Доларів в системі стане менше, а маса євро продовжить збільшуватися. Це обіцяє зміцнення американської валюти до європейської до позначки 1,10, прогнозує Nordea.
Під катком відтоку ліквідності і зміцнення долара можуть опинитися й інші ринки. Втім, сировинні валюти, такі як рубль або норвезька крона, залишаються у відносно захищеному становищі, вважають в банку.

Найбільшим постачальником запчастин для літаків в РФ стала... африканська країна

четвер, 28 березень 2024, 13:59

У 2023 році найбільшим постачальником запасних частин для літаків в Росію став Габон. Про це повідомляє видання The Moscow Times з посиланнямна митні дані РФ, передають Патріоти України. Всього за рік в Росію ввезли авіазапчастин майже на $2 млрд, з ни...

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...