Зеркаль розповіла про співпрацю з "Газпромом" і перспективи "Північного потоку-2"

Добудова Північного потоку-2 знаходиться під загрозою не тільки через наявність жорстких обмежень, але і через кон'юнктуру європейського ринку.

Радник голови правління «Нафтогазу» Лана Зеркаль заявила, що шанси на завершення будівництва російського «Північного потоку-2» тануть на очах, чому сприяє також наближення нового пакету санкцій США, передають Патріоти України з посиланням на НВ.
На питання, чи буде добудований Nord Stream-2, Зеркаль зазначила, що не вірить в цей проект, «хоч і загрузли росіяни в ньому дуже сильно». За словами радниці голови правління «Нафтогазу», добудова Північного потоку-2 знаходиться під загрозою не тільки через наявність жорстких обмежень, але і через кон'юнктуру європейського ринку.
Зеркаль розширила свою думку, підкресливши, що пандемія коронавіруса COVID-19 змінила ключові речі, а головне, що варто враховувати - ніхто не розраховував на таке різке падіння економіки і споживання газу. Крім того, Німеччина виступила за заборону в ЄС випуску автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння до 2030 року. Європа до цього часу повинна по можливості заміщати традиційне паливо більш екологічним воднем. Що ж це означає? В таких умовах ринок газу в Європі вже не буде рости високими темпами, а екологічна стратегія і фінансова допомога ЄС не передбачають додаткових інвестицій в нафту і газ.
Також Зеркаль уточнила, що це, в тому числі, впливає і на поточну політику російського «Газпрому» щодо України. Чиновниця зауважила, що всі розраховували на зрив «Газпромом» договору про транзит газу, проте компанія виконує його в повному обсязі, «платить навіть за ті обсяги газу, які не вибирає».

«Ринок вже працює. І цей ринок уже залишив далеко позаду еру довгострокових контрактів і залежність. Сьогодні ми залежимо тільки від питань фізичної транспортування обсягів ... Газпром ніколи не стане тим Газпромом, яким він був 20 років тому. Їх домінуюча позиція і долари, що ллються звідусіль ,залишилися далеко позаду», - відповіла Зеркаль на запитання, чи ризикує Україна знову потрапити в залежність від російського газу.

Доходи суттєво зросли: Які зарплати отримували українські нардепи у 2023-му

середа, 8 травень 2024, 22:16

За другий рік повномасштабної війни Російської Федерації проти України зарплати більшості народних депутатів значно збільшилися. Середня зарплата нардепів у 2023 році зросла майже на 36% і становила приблизно 638 тисяч гривень. За інформацією YouContro...

Попит падає: Європейці відмовляються від споживання м'яса - дані дослідження

середа, 8 травень 2024, 18:54

Споживання м'яса поступово, але вірно падає у Європі. У 2023 році в країнах ЄС на душу населення припало в середньому 64,2 кг м'яса. Але між окремими державами-членами ЄС є великі відмінності. Про це пише ISN з посиланням на дані Agrarmarkt Information...