Зерновий шантаж Росії "накрутив" світові ціни на пшеницю - ризики продовольчої кризи зростають

В усьому світі зростають ціни на пшеницю - за останні три дні вони підскочили вже більш ніж на 11%. До подорожчання призвело рішення Росії шантажувати планету голодом: окупанти оголосили про вихід із зернової угоди і відразу почали атакувати портову інфраструктуру України, передають Патріоти України.

Про це пишеBloomberg. Агентство наголошує: Чорне море є ключовим маршрутом для експорту сільськогосподарської продукції як з України, так і з РФ. Саме тому ціни на продовольство злітають.

"Загрози підвищують ризик того, що глобальна торгівля продовольством зіткнеться з перешкодами, що зростають, і призведе до зростання цін", – зазначають аналітики. Розвідка США попередила, що Росія заклала вибухівку в українських портах.

Особливе занепокоєння на глобальних ринках викликає те, що удару по експортних шляхах було завдано саме напередодні сезону збирання врожаю в Україні. "Порти Чорного моря є життєво важливою артерією для продажу українського врожаю за кордон, на який раніше припадала основна частина відвантажень", – наголошує агентство.

Нові російські удари вже завдали серйозної шкоди. Зокрема, було знищено 60 тис. тонн зерна, а найбільший в Україні виробник соняшникової олії Kernel SA заявив, що на усунення пошкоджень на одному з підприємств може піти не менше року.

Все це збільшує потребу в альтернативних маршрутах доставки українського врожаю на світовий ринок. Насамперед це порти на річці Дунай, а також на залізничні та автомобільні маршрути через Європейський Союз.

"Деякі зі східноєвропейських сусідів України пообіцяли допомогти з транзитними поставками її зерна через їхні території до інших країн. "Ми працюємо з усіма партнерами на міжнародному рівні, щоб найближчими тижнями зерно не згнило в Україні, а потрапило до тих людей у світі, які його гостро потребують", – заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...