Жах олігархів: Через запровадження ринкового ціноутворення вартість електроенергії обвалилась на 30%

Те, що до 1 липня десятками років робилась вручну "чесними" достойниками, рухнуло протягом неповних двох тижнів. Те, що "пиляли" по кишенях топ-чиновники та олігархат наразі економиться покупцями. Тренд на пониження ціни триватиме протягом всього липня

Торги на ринку «на добу наперед» 12 липня зафіксували падіння ціни електроенергії в об’єднаній енергосистемі майже на 30% у порівнянні з попереднім днем торгів та склала 1149.843 грн/МВт.г. Про це заявив директор ДП «Оператор ринку» Володимир Євдокимов, повідомляють Патріоти України з посиланням на Главком.

"Зараз видно, як іде конкуренція. Це свідчить про те, що ринок. І я не думаю, тенденція буде зберігатися (різке зниження ціни, - ред.). Можливо, не таке стрімке зниження, як сьогодні, адже причина нинішнього падіння - вихідні або свята, коли, як правило, обсяги споживання падають. Відповідно, подається менше заявок, тож у системі профіцит. Коли в системі профіцит, то тариф падає. Тут вже справді спрацьовує конкуренція", - зазначив він.

За словами глави ДП "Оператор ринку", тенденція до зниження ціни зберігатиметься до кінця місяця. "Це, я думаю, суттєво вплине на кінцеву ціну для споживача, насамперед для промисловості. У нас тенденція щодня йде на зменшення ціни, нехай на 0,5%, але все одно тенденція йде на зниження. А це говорить про що? Це говорить про те, що ціна падатиме", - підкреслив Володимир Євдокимов.

Нагадаємо, 1 липня в Україні було запущено новий ринок електроенергії, який працює на сучасній конкурентній європейській моделі.

Як пишуть ЗМІ, головними вигодонабувачами від впровадження нового ринку електроенергії виявилися державні компанії. Незважаючи на покладені на держкомпанію НАЕК "Енергоатом" функції ПСО, компанія підняла середні ціни до 0,70 грн/кВт-год. Ціна продукції іншої великої державної компанії - "Укргідроенерго" - виросла в ринку на 47% - з 0,7 до 1,1 грн/кВт-год. Тариф теплової генерації в ринку знизився на 12% до рівня тарифу липня 2017.

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...

Не "прошмигнуть": Росіян залишать без авто з Європи, країни ЄС майже перекрили лазівку через Білорусь

четвер, 28 березень 2024, 15:22

ранзит автомобілів із Європейського Союзу (ЄС) до Росії через Білорусь нарешті почали перекривати. Жорсткі обмеження вже запровадили Польща та Латвія, найближчим часом до них може приєднатися Литва. Саме через ці країни автомобілі возили до РФ в обхід ...