Жертви "кидка" на найвищому рівні: Найбільший скандинавський фонд припинив інвестиції в "зелену" енергетику в Україні

Північна екологічна фінансова корпорація NEFCO заявила, що призупиняє інвестиції у відновлювані джерела енергії в Україні через намір українського уряду ввести додатковий податок на “зелену” енергію у вигляді акцизу. Про це йдеться в заяві скандинавського фонду від 3 червня.

У NEFCO зазначили, що інвестиції в нові проєкти в секторі відновлюваних джерел енергії будуть припинені до тих пір, поки уряд не почне дотримуватися досягнутих домовленостей, а в Україні не буде створена передбачувана і стійка структура.

Причиною такого рішення стали плани Кабміну ввести додатковий акцизний податок на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел енергії. Крім того, в NEFCO розчаровані тим, що уряд переглядає «зелені» тарифи заднім числом для вже затверджених проєктів.

«Це негативно позначається на залученні нових інвестицій і переході України до чистої енергії та енергетичної незалежності. Потрібна передбачувана структура”, – наголосили в компанії.

Додамо, що наприкінці квітня іноземні інвестори ініціювали перший міжнародний арбітраж проти України через порушення урядом своїх зобов’язань. Аналогічні позови мають намір подати ще 10 інвесторів в «зелену» енергетику в Україні.

Згідно з даними НБУ, на тлі кризи в “зеленій” енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав 868,2 млн дол. Відтік інвестицій був зафіксований вперше з 2015 року.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...