З'явилась тривожна інформація щодо наповнення Пенсійного фонду: Чи почнеться в Україні затримка пенсій

В Україні скоротилися надходження до Пенсійного фонду від Єдиного соціального внеску. У квітні зафіксовано значний недобір на суму майже 4 мільярди гривень. Але графік виплат пенсій від цього не постраждає. Затримки пенсій, якої побоюються літні українці, не буде, передають Патріоти України.

У цьому запевнив пенсіонерів очільник фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

За словами Гетманцева, у квітні відбулося значне скорочення надходжень до Пенсійного фонду, які фінансуються з Єдиного соціального внеску. Недобір за квітень становить 3,9 млрд гривень. Проте завдяки запасу міцності, накопиченому за попередні місяці, гроші в ПФУ є.

Так, за підсумком перших чотирьох місяців поточного року (із січня по квітень) перевиконання надходжень до ПФУ становить 12,4% (+14,2 млрд грн) . А порівняно з аналогічним періодом минулого року власні доходи ПФУ зросли на 21,7%. У гривнях це становить 24,7 млрд гривень. І це – з врахуванням провального квітня. Отже, пенсіонерам не варто непокоїтись щодо можливої затримки пенсії – усе фінансуватимуть за графіком.

Загальний дохід ПФУ за 4 місяці становив 249,5 млрд гривень. Ця сума включає:

  • власні доходи Пенсійного фонду – 138,4 млрд грн;
  • дотацію з державного бюджету на виплату пенсій – 82,9 млрд грн. Це на 42,4% більше, ніж було дотовано торік
  • кошти для виплати субсидій на оплату комуналки – 19,7 млрд грн;
  • кошти на загальнообов'язкове державне соціальне страхування – 8,5 млрд грн.

При цьому зростання власних надходжень Пенсійного фонду відбувається завдяки двом чинникам:

  • збільшенню фонду оплати праці військових. Їхні зарплати є потужним джерелом податкових надходжень і, зокрема, ЄСВ;
  • відновленню ринку праці, а відтак і зростанню податкових надходжень від бізнесу.

Відповідно до прогнозів НБУ, у поточному році податкові надходження від зарплат українців зростатимуть. Нацбанк прогнозує зростання номінальної зарплати на 22% (торік вона виросла тільки на 6%). Крім того, експерти також прогнозують невелике пожвавлення на ринку праці. Офіційний рівень безробіття скоротиться до 18% (торік він становив 21%). Втім, що стосується офіційного рівня безробіття, який враховує статистика, то він абсолютно не відповідає дійсності. Адже нині більшість безробітних українців взагалі не реєструються в центрах зайнятості.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...