З'явилась важлива інформація щодо виплат переселенцям: Що слід негайно зробити, аби зберегти гроші

Виплати переселенцям можуть скасувати, навіть якщо у них є всі підстави для отримання державної допомоги. Щоб не втратити грошей, переселенцям слід дотримуватися певних правил. Що мають зробити ВПО, аби не втратити гроші, розповіли у Мінсоцполітики, передають Патріоти України.

Більшість переселенців винаймає житло, а тому може час від часу змінювати своє місце проживання. Під час переїзду ВПО зобов'язані стати на облік за новим фактичним місцем проживання. Інакше вже в наступному місяці виплати для переселенця можуть бути скасовані.

В умовах війни державі потрібно раціонально використовувати бюджетні кошти. Тому Кабмін прийняв постанову щодо перевірки фактичного місця проживання переселенців. Такі заходи мають сприяти контролю використання коштів, спрямованих на виплати для ВПО, та більш раціональному розподілу соціальних виплат.

"Це зумовлено тим, що нерідко внутрішньо переміщені особи повертаються до покинутих місць проживання або виїжджають за кордон і не повідомляють про своє рішення органи соціального захисту населення. Відповідно допомога на проживання цим особам продовжує нараховуватись та виплачуватись, хоча фактично вони вже втратили правову підставу для її отримання", – каже заступниця директора департаменту соціальної політики Черкаської міськради Катерина Бінусова.

У разі переїзду на інше місце, ВПО зобов'язані про це повідомити органи соціального захисту населення за новим місцем проживання. В свою чергу, установа зробить запит до органу соціального захисту населення де громадянин обліковувався попередньо . Така процедура дасть змогу продовжити нарахування соціальної виплати. Слід зазначити, що факти проживання переселенців за вказаними адресами будуть вибірково перевірятись.

У разі, якщо людину, яка має статус ВПО не вдасться знайти за вказаною адресою, співробітник територіального органу Нацсоцслужби зробить запис у відповідному акті перевірки. Після цього переселенцю надішлють повідомлення з проханням прибути протягом 10 календарних днів до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації задля уточнення облікових даних. У разі нез'явлення особи впродовж вказаного терміну приймається рішення про скасування соціальної виплати.

Після скасування виплат громадянин може поновити їхнє нарахування. Для цього потрібно стати на облік ВПО за новим місцем проживання. Наразі змінити дані щодо вашого місця перебування можливо і дистанційно через додаток “Дія”. Варто додати, що для використання послуги потрібно дійсно перебувати за новим вказаним місце проживання адже “Дія” використовує геолокацію. Також у додатку є можливість скасування статусу ВПО

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...