Зможе частково залатати дірки: Експерт розповів, як Україні допоможе імпорт електрики з ЄС

В Україні існує серйозний дефіцит можливостей для енергозабезпечення, через який неможливо покрити дефіцит електроенергії постачаннями з Європи через об'єднану енергомережу з Європейським союзом. Про це в інтерв'ю "Главреду" розповів директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, передають Патріоти України.

"Технічні перетоки відбуваються постійно у невеликих обсягах - то вони нам дають електроенергію, то ми їм, а потім це балансується. Але проблема більш глобальна, тому що в Україні величезний дефіцит можливостей для енергозабезпечення. І цей дефіцит неможливо покрити лише за рахунок імпорту - перетоки нічого не вирішать", - говорить експерт.

За словами Омельченка, частково імпорт може залатати дірки у окремих містах, однак якщо не вирішити проблему із закупівлею аварійного обладнання (у першу чергу - трансформаторів, вимикачів тощо), то імпорт мало що змінить. Також експерт додає, що Україна наразі має можливість отримувати з ЄС близько 500 мегават електроенергії.

"Станом на сьогодні, існує можливість брати з ЄС до 500 мегават електроенергії - це не так і багато для того, щоб кардинально вирішити питання дефіциту. Та проблема не в тому, що у нас не вистачає потужностей для експорту. Бо якщо, наприклад, пошкоджені лінії електропередач навколо Київського регіону, то яким чином доставити цей імпорт? Ніяк. Частково поставки з ЄС допоможуть, але треба розуміти, що це - дорога електроенергія, адже у Євросоюзі вона значно дорожча, ніж в Україні. Тому сказати, що імпорт електроенергії з ЄС вирішить усі проблеми, і після цього припиняться усі аварійні відключення, неправильно - це ілюзія", - зазначив експерт.

Таємні витрати на війну? Кремль засекретив у бюджеті рекордну за 20 років суму

середа, 24 квітень 2024, 6:48

Російська влада продовжує нарощувати секретні витрати федерального бюджету, які вже обійшлися платникам податків у 10 трлн рублів. У 2023 році практично кожен четвертий рубль, витрачений урядом, пішов на засекречені статті, що стало рекордом за два дес...

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...