Знову доведеться затягнути паски: Нацбанк прогнозує прискорення інфляції до кінця року

Національний банк України оцінив спад ВВП у другому кварталі 2020 року на рівні 11% в річному вимірі. Про це йдеться в інфляційному звіті регулятора, передають Патріоти України.

Основними чинниками стали повномасштабні карантинні обмеження окремих видів діяльності, а також скорочення виробництва в сільському господарстві через більш пізній початок жнив. Відзначається, що заохочувальні заходи Національного банку та уряду підтримали бізнес-активність і приватне споживання.

«З послабленням карантинних заходів вже з травня почалося поступове відновлення як внутрішньої, так і світової економічної активності. Останнє підтримало зростання цін на світових товарних ринках. До повноцінної роботи вже повернулися більшість вітчизняних підприємств найбільш постраждалого під час коронакризи сектора послуг», - йдеться у звіті.

Споживча інфляція

Згідно з документом, споживча інфляція наприкінці другого кварталу зросла до 2,4% у червні, проте все ще знаходилась на нижній межі цільового діапазону 5% ± 1 п. п. Головними факторами прискорення інфляції наприкінці кварталу НБУ називає подорожчання окремих сирих продуктів харчування через несприятливі погодні умови, а також погіршення інфляційних очікувань бізнесу і населення.

Прогноз

При цьому в Нацбанку прогнозують прискорення інфляції у другому півріччі 2020 року та очікують, що на кінець року вона становитиме 4,7% в річному вимірі.

«По-перше, це буде визначатися м'якою монетарною та фіскальною політикою, які підтримають споживчий попит і ділову активність. По-друге, позначиться на цінах подорожчання енергоносіїв, а також найгірший урожай фруктів», - сказано в інфляційному звіті.

Хронологія подій

Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні, і, за його прогнозами, відновлення економіки України після викликаного пандемією коронавірусу спаду до докризових показників може тривати до 2023-2024 років.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в оновленому макропрогнозі на найближчі три роки прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України у 2021 році на 4,6%, а у 2022 і 2023 роках – на 4,3 і 4,7% відповідно.

Національний банк України з 12 червня знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних. 23 липня 2020 року Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль - до історичного мінімуму.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...