Знову "кидалово"? Дітям в Україні обіцяють по $10 000, але отримають їх не всі: Гетманцев пояснив ідею Зеленського

Критично налаштовані економісти прораховували, що запропонована Зеленським наразі схема значною мірою витягнуть "дитячі кошти" з кишень українських споживачів. І вдасться зібрати таким чином не $10 000 за 18 років, а 10 000 грн

Обіцяний президентом Володимиром Зеленським економічний паспорт дозволить дітям до 16 років накопичити по $10 тис. (за нинішнім курсом близько 273 тис. грн). Водночас не виключено, що гроші отримуватимуть лише ті, хто народився у 2019 році та пізніше. Про це заявив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передають Патріоти України.

Нардеп уточнив: кошти на рахунки дітей, можливо, надходитимуть не лише з рентної плати за користування надрами. Але поки що йдеться лише про неї. "У нас народжується близько 300 тисяч дітей на рік. Я не виключаю, що відрахування будуть не тільки від ренти, а й від інших платежів. Наприклад, від приватизації, імпортного ПДВ... Поки що ми говоримо тільки про ренту", – сказав Гетманцев.

Поповнення рахунків, за його словами, буде щомісячним. Скористатися грошима, як і анонсував президент Володимир Зеленський, діти матимуть змогу лише після досягнення 18 років. Точний розмір відрахувань, зазначив Гетманцев, буде встановлено законопроєктом про економічний паспорт. А якщо ренти не вистачить на чергову виплату, різницю мають намір дотувати за рахунок держбюжету, тобто з кишень інших платників податків.

"Ми розраховуємо на те, що після досягнення повноліття дитина повинна мати близько $10 тис. в еквіваленті. Безумовно, у гривні з урахуванням інфляції", – сказав Гетманцев.

Нагадаємо, під час щорічного звернення до Верховної Ради 1 грудня Зеленський заявив, що найближчим часом внесе законопроєкт про економічний паспорт. В результаті плату за користування надрами переказуватимуть на індивідуальні рахунки дітей. Гроші можна буде витратити на освіту в Україні чи купівлю нерухомості (теж у межах країни).

Як підрахував народний депутат Ярослав Железняк, вся рента (а не тільки з руди) у 2021 році становитиме 41,5 млрд грн, 2022-го очікується 47 млрд грн. До того ж в Україні налічується 7,5 млн дітей до 18 років. Якщо поділити ренту на всіх, вийде 6,3 тис. грн на рік.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...