"Золота" субстанція не тільки на колір: Що відбувається з цінами на соняшникову олію в Україні

В Українській зерновій асоціації вважають, що значного зниження цін в Україні, в тому числі на соняшникову олію, очікувати не варто. Про це розповів президент асоціації Микола Горбачов, зазначають Патріоти України.

"Ціни на внутрішньому ринку зросли, оскільки на світовому ринку ростуть ціни на олійні культури та на соняшникову олію зокрема, як і на інші сировинні товари... Експерти та інвестиційні банкіри говорять про те, що стартував новий сировинний суперцикл на світовому ринку – зростання цін на сировинні товари. Тому значного зниження цін чекати не варто", – заявив він.

За словами Горбачова, вартість соняшника на внутрішньому ринку виросла з серпня 2020-го по березень 2021 року більше, ніж у 2 рази. Зростанню цін сприяло також невиконання форвардних контрактів виробниками соняшнику, в результаті переробники змушені були купувати насіння за значно вищими цінами на спотовому ринку.

Горбачов вважає, що доступністю товарів для населення повинне займатися Мінсоцполітики. Наприклад, у США доступність товарів населенню забезпечується "продовольчими картками", які одночасно стимулюють виробництво товарів.

На думку експерта, обмеження експорту соняшникової олії може в короткостроковому періоді знизити ціни, але зруйнує ринок і ланцюжки поставок. "Обмеження експорту створить зайві запаси соняшникової олії в Україні, зупиняться виробники масла, які перестануть купувати соняшник у аграріїв, ціни на нього впадуть, а аграрії відмовляться від його вирощування, нагадаю, що саме зараз почалася посівна кампанія, і такого роду сигнал може необоротно зменшити посівні площі під соняшником", – зазначає Горбачов.

Він додав, що в результаті на наступний сезон, у вересні 2021 року, можна буде спостерігати дефіцит соняшнику, незавантаженість олійних заводів і ще більш високу ціну на масло.

Тим часом соняшникова олія в Україні вже стала дорожче, ніж в ЄС. В зв'язку з чим, Кабмін уклали меморандум про обмеження на експорт соняшникової олії з території України. Вчора, 19 квітня, виробники соняшникової олії і Кабмін уклали меморандум про обмеження на експорт соняшникової олії з території України.

Повідомляється, що тепер соняшникову олію всередині України має знизитися в ціні. Гарантами договору стали міністр розвитку економіки Ігор Петрашко і асоціація "Укроліяпром" повідомляє Мінекономіки. Через низькі податки на продукти в ЄС українським виробникам легше і вигідніше продавати олію на зарубіжних ринках. За даними Мінекономіки, експорт буде знижений з 5,52 млн т до 5,38 млн т. Це допоможе стабілізувати ринок, так як вартість соняшникової олії на внутрішньоукраїнському ринку досягла позначки в 60 грн за літр. Відзначається, що ціни пішли вгору якраз на тлі інформації про те, що подібний меморандум буде підписаний. Повідомляється, що ще в лютому ціна за літр масла не перевищувала 39 грн і вартість була на рівні країн ЄС.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...