"Золоті" овочі та гречка під 90 грн/кг: Як в Україні змінилися ціни на продукти

Ціни на овочі в Україні в травні 2022 року виявилися на 77% вищими, ніж у тому ж місяці минулого року. Найсильніше тенденція зачепила огірки, помідори, кабачки та баклажани. Причинами стали окупація південних регіонів країни, порушення ланцюжків постачання та подорожчання енергоносіїв. Подорожчали й інші продукти, наприклад, крупи. Гречка, зокрема, коштує вже близько 90 грн/кг, передають Патріоти України.

Таких висновків дійшли в Національному банку України (НБУ), проаналізувавши дані Держстату. Зростання цін на інші овочі та фрукти трохи сповільнилося порівняно з квітнем. Але їхня вартість все одно залишилася вищою, ніж минулого року – через нижчі обсяги надходження ранньої продукції, додали в Нацбанку.

Втім, стрімко дорожчають не лише овочі. У травні українці також зіткнулися із прискоренням зростання цін на крупи. Насамперед гречки та рису, запаси та постачання яких скоротилися. Знайти гречку на полицях магазинів стає дедалі складніше. А там, де вона є, крупа продається за ціною до 90 грн/кг.

Не краща ситуація і з сіллю. Після зупинки комбінату "Артемсіль" у магазинах практично не залишилося найзвичнішої для більшості українців кам'яної солі. У торгових мережах запевняють, що тотального дефіциту солі не буде – нестачу перекриють імпортом. Але для цього важливо відбудувати нові логістичні ланцюжки: поки цього не сталося, будь-яка сіль (зокрема морська імпортна) може тимчасово зникати з прилавків.

"Водночас ціни на яйця знижувалися завдяки значній пропозиції на внутрішньому ринку", – зазначили в НБУ. Так, порівняно з травнем 2021 року яйця подешевшали на 28,5%. Десяток у супермаркетах коштує в середньому 26 грн, а нерозфасовані яйця можна знайти і по 19,5 грн за десяток.

Загалом інфляція в Україні досягла 18% у річному вимірі (травень-2022 до травня-2021). Як зазначили у НБУ, прискорення інфляції було зумовлене як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми факторами, пов'язаними насамперед із війною. Це:

  • порушення ланцюжків постачання;
  • знищення активів підприємств;
  • зростання виробничих витрат;
  • підвищений попит на окремі товари та послуги на тлі недостатньої пропозиції.

"Динаміка споживчої інфляції у травні свідчить про подальше посилення цінового тиску. Інфляційні ризики залишаються значними в умовах продовження війни з Росією та цілеспрямованого знищення нею продовольчих складів, торгових закладів, блокування портів та пошкодження транспортної інфраструктури", – додали в НБУ.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...