Зона вільної торгівлі між Україною та Туреччиною: Анкара знизить мита на наші товари на 95%

Юлія Свиріденко

Президент Володимир Зеленський анонсував підписання 3 лютого під час візиту до Києва президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана Угоди про Зону вільної торгівлі України з цією країною. Текст документу напередодні підтримав уряд України, зазначають Патріоти України.

Як повідомляє у фейсбуці перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко, підписання Угоди з Туреччиною матиме величезне значення для всього Чорноморського басейну. Завдяки їй поєднаними угодами про вільну торгівлю стануть усі дружні країни регіону — Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна.

«Угода про ЗВТ стане імпульсом до нарощування виробничої кооперації, взаємних інвестицій і товарообігу. Для цього Туреччина обнулює мита на 10 337 товарних позицій (95% від загальної кількості товарів, які експортує Україна). Ще на 1348 видів продукції будуть діяти тарифні квоти або зменшення мит», — зазначила Свириденко.

Підписання Угоди не лише дозволить українським виробникам задовольнити попит на турецьку сировину, а також безмитно постачати вироблені з неї товари, які вважатимуться українськими, на ринки усіх європейських країн відповідно до сертифікату EUR1.

За попередніми прогнозами Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств. Загалом товарообіг може зрости на 38%. Одним з позитивних результатів стане створення нових робочих місць в галузях, орієнтованих на експорт.

Зі свого боку Міністерство економіки розробило пакет рішень для м’якшої та поступової переорієнтації низки галузей на нові реалії, які створить для них підписання Угоди.

«Без перебільшень, це „дипломатичний довгобуд“ віком понад 10 років. Відсутність Угоди не дозволяла Україні повністю відійти від радянської структури зовнішньої економіки, логістичних та виробничих ланцюжків», — додала міністерка.

Нагадуємо, раніше Юлія Свириденко анонсувала плани України та Канади розширити взаємну Угоду про зону вільної торгівлі.


Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

понеділок, 29 квітень 2024, 14:50

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, пе...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...