Зима без атома: Чи загрожують українцям віялові відключення електроенергії

В Україні очікується дуже складна зима, про що вже повідомили мери різних українських міст. Експерти вважають, що в разі виведення Запорізької атомної станції із системи віялових відключень електроенергії не уникнути, передають Патріоти України.

"Енергоатом" у період опалювального сезону навряд чи зможе запустити в роботу всі 15 енергоблоків українських атомних станцій. А повне зупинення енергоблоків Запорізької станції може спричинити дефіцит виробництва електроенергії в країні.

"Із погляду проходження опалювального сезону — величезна проблема, якщо ЗАЕС буде виведена із системи, то ми станемо не профіцитними, а дефіцитними, і швидко зростатиме витрата вугілля на ТЕСах, а потім газ знадобиться для виробництва електроенергії. Дуже важливо мати резерв із газу на рівні 2,5 млрд куб.", — повідомив народний депутат, ексміністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

На його думку, зима буде дуже складною, і не виключені обмеження в постачанні тепла й електроенергії. "Уряд має попередити населення. У ЄС уже всіх попереджають. А в нас поки що ні, а треба говорити прямо — може бути низька температура, тому що не буде газу, а якщо увімкнете електрообігрівачі, то полетить мережа, треба готувати людей. Ми боїмося паніки? Паніка почнеться, коли почнуться віялові відключення”, — пояснив Олексій Кучеренко.

Водночас у липні президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін повідомив, що компанія готова запустити в роботу майбутньої зими всі 15 енергоблоків чотирьох українських АЕС.

Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, вважає, що про роботу всіх 15 блоків АЕС у країні не може бути й мови. "Це неправильно, це вилазить потім великими ремонтами. Минулого року постійно 13 блоків АЕС працювали. А раніше 10-11 енергоблоків. Програми ремонтів перенесли. І зараз є ризик, що блоки можуть раптово йти в ремонт, і тоді можуть бути і відключення, і висока потреба в імпорті електроенергії”, — зазначив у коментарі Фокусу Юрій Корольчук.

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...