А ви це знали? 82% чи 72,5% - масло якої жирності краще купувати

Вершкове масло є невід'ємною частиною раціону. Проте, на сучасному ринку представлено безліч видів масла та жирності - 72,5% та 82%, передають Патріоти України.

Яке масло купувати

За словами дієтолога Наталії Самойленко, взагалі саме маслом вважається продукт з 82% жирності у складі. Головне, щоб у складі окрім масла не було барвників, крохмалю або трансжирів.

"Насправді є масло досить непоганої якості, наприклад, 72,6% та 73%. Оце масло по класифікації вважається селянським, бо містить трохи менший відсоток жиру, але воно також може бути якісним. Однак важливо також читати склад", - йдеться у повідомленні.

Текстура

Вершкове масло з вмістом вершкового жиру 82% або вище має більш мʼяку, гладку текстуру, що тане у роті, без відчуття жирності. Вони чітко розрізаються, коли їх нарізають, тоді як вершкове масло з нижчим жиром часто кришиться.

Як і будь-який тваринний жир, вершковий жир є твердим при кімнатній температурі, тому вершкове масло з вищим вмістом вершкового жиру добре зберігає форму. Вершкове масло, яке за кімнатної температури швидше такне, як правило, має ближче до 80% вершкового жиру.

Колір масла

Колір масла змінюється в залежності від породи і раціону тварин. Влітку, коли корови на пасовищі, масло набуває золотистого, сонячно-жовтого відтінку.

Важливо обов’язково дивитись на список інгредієнтів. Деякі виробники додають у свої продукти бета-каротин або штучні барвники, щоб надати їм сонячно-жовтий колір.

Харчова цінність

Вершкове масло здебільшого жирне, але воно також містить поживні речовини, необхідні для здоров’я, такі як вітаміни А та Е, ніацин, кальцій і фосфор. Вітаміни А і Е є жиророзчинними, тобто тілу потрібен жир для метаболізму цих поживних речовин.

ТОП-10 продуктів, які потрібно їсти для здорового серця: поради кардіологів

п’ятниця, 7 листопад 2025, 13:10

Серце —-найважливіший м’яз нашого організму, і те, що ми їмо, безпосередньо впливає на його роботу. Кардіологи радять включати у раціон продукти, які зміцнюють судини, знижують тиск і рівень холестерину, передають Патріоти України. Містить корисні жири...

Що таке паста Амосова і чому її називають “вітамінною бомбою” для серця

п’ятниця, 7 листопад 2025, 12:45

Паста Амосова - це натуральна суміш із сухофруктів, горіхів і меду, яку розробив відомий український кардіохірург Микола Амосов. Вона зміцнює серце, імунітет і допомагає відновити сили після хвороб чи стресів, передають Патріоти України. У традиційному...