А ви це знали? Чому на Великдень заведено фарбувати яйця, а потім битися крашанками

Все життя ми фарбуємо на Великдень яйця і рідко коли замислюємося - чому? Все про цю цікаву великодню традицію - в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.

Чому яйце — символ Великодня

З давніх-давен яйце символізувало життя, весняне пробудження, родючість. Також у наших пращурів цей продукт був символом Сонця через свою округлу форму. Звичайно ж, яйце несло радість і тепло всьому живому.

Які ще символи несуть яйця на Великдень:

  • яйце може символізувати Воскресіння Христове — коли його очищають від шкаралупи, з нього ніби проступає оновлений світ, який був спасенний Ісусом Христом;
  • також обриси яйця нагадують сам момент вознесіння Ісуса на небо в божественному світінні.

В Україні традиція фарбування яєць та розписування їх різноманітними символічними малюнками дуже популярна. Такі яйця називають писанками, крашанками, крапанками: в залежності від способу фарбування. Саме з них, за традицією, розпочинають ранок Великодня.

Чому з'явилася традиція битися яйцями

На перший погляд, традиція розфарбовувати яйця, а потім битися ними може бути незвичною. Але вона має кілька пояснень:

  1. Цей звичай є символом боротьби добра зі злом. Здавна найміцніше яйце, яке "побило" всі інші в сім'ї, вважалося оберегом. Його довго зберігали і розбивали останнім.
  2. У старі часи привселюдно цілуватися, щоб привітати зі святом, було непристойно, тому віряни швидко придумали символічно триразово "цілуватися" за допомогою крашанок, б'ючи яйця одне об одне.
  3. Існує версія, що яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Тому розбивання шкаралупи допомагає його "звільнити".

У наших предків існувало повір'я — що більше яєць на Великдень розіб'єш, то легше і швидше воскресне Син Божий.

Дуже смачно! Ця запіканка з картоплі стане вашою улюбленою вечерею

четвер, 16 травень 2024, 18:07

Смачно нагодувати родину — це завдання із зірочкою. Кожен день хочеться щось іншого та нового. Картопля є одним із найулюбленіших коренеплодів, які запікають, варять, смажать. Пропонуємо вам ще один варіант страви для вечері, які вийде ніжним та аромат...

А ви це знали? Навіщо кидати в бульйон кубик льоду

четвер, 16 травень 2024, 17:07

Іноді професійні кулінари роблять дії, які здаються нам, кухарям-аматорам дивними. Один із найяскравіших прикладів – це використання льоду при приготуванні бульйону. Перед закипанням відвару деякі кухарі відправляють у каструлю кубик льоду. Недосвідчен...