А ви це знали? Чому не можна пити каву з молоком - ризикуєте серйозно підірвати здоров'я!

Мало хто з нас може уявити собі ранок без чашечки ароматної кави. З цукром або без, з вершками, з молоком, з корицею, з коньяком, з чимось солодким або під цикарку - не важливо, як саме ви бажаєте отримати свою ранкову порцію кофеїну. Головне - кава займає важливу роль в нашому раціоні, передають Патріоти України.

Що корисніше - кава з молоком чи без

Всі любителі кави давно визначилися з тим, який саме напій їм подобається. Одні вважають за краще еспресо, інші не можуть собі уявити кави без цукру, третім обов'язково потрібно додати в напій молоко або вершки. Але погодьтеся, обираючи напій під свої смаки, кожен з нас спробував не один десяток версій, перш ніж обрав свій варіант.

Каву з молоком пробували абсолютно всі, проте з цим напоєм не все так однозначно і, як запевняють дієтологи, річ не тільки в тому, що у кожного свої смакові переваги.

Якщо говорити про те, корисніша кава з молоком чи без, то однозначно з молоком. По-перше, молоко саме по собі - досить поживний продукт, корисний для організму. По-друге, молоко частково нейтралізує кофеїн, що є безсумнівним плюсом для любителів напою, які страждають на високий артеріальний тиск або мають проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Тому, якщо говорити про те, що корисніше: кава з молоком або без, то для тих, хто хоче зменшити кількість кофеїну в напої - однозначно корисніша кави з молоком. Однак, не все так просто, і в додаванні молока в напій є чимало мінусів.

Чому не можна пити каву з молоком на думку лікарів

Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки все суто індивідуально. Дієтологи запевняють, що для тих, хто намагається скинути зайві кілограми кава з молоком - заборонений напій.

Якщо говорити про те, чому не можна пити каву з молоком, то відповідь очевидна - напій, в який додається молоко, як правило, містить досить велику кількість цукру. Крім того, кава з молоком передбачає наявність десерту. Отже, те, що спочатку можна було б назвати просто чашкою кави, після додавання молока перетворюється на досить ситний перекус, причому з великим вмістом важких вуглеводів і як результат - з високою калорійністю.

Кава з молоком - в чому небезпека

В першу чергу, небезпека цього напою в тому, що ми підсвідомо не сприймаємо його як джерело калорій. Десь на підсвідомому рівні ми бачимо в напої всього лише каву, але не враховуємо, що молоко, вершки, цукор і все, що ми додали в чашку, вже давно перетворило нешкідливу чашечку ранкової кави на енергетичну бомбу.

Якщо говорити про те, скільки калорій в каві з молоком, то середня порція латте містить від 180 кКал до 250 кКал в залежності від кількості цукру і жирності молока. Для порівняння - калорійність 100 грамів торта становить близько 300 кКал. Тобто, велика чашка латте в кафе по калорійності практично нічим не відрізняється від шматка торта.

Відповідь на питання про те, як кава з молоком впливає на фігуру, більш ніж очевидна. Однак, як запевняють дієтологи, крім шкоди для фігури, кава з молоком таїть в собі й інші небезпеки.

Кому варто утриматися від додавання молока в напій

В силу високої калорійності продукту, у особливо завзятих любителів здорового способу життя сформувалася стійка думка про те, що кава з молоком шкідлива для нирок. Також є думка, що кава з молоком шкідлива для шлунка і в цілому напій негативно впливає на кишківник і навіть на шкіру обличчя.

Безумовно, не буває диму без вогню, і у всіх цих переконаннях є частка істини, проте з однією невеликою поправкою - у всьому має бути міра. Кава не шкодить ні ниркам, ні кишківнику, якщо ви вживаєте її в розумних кількостях. Якщо говорити про те, що кава з молоком шкідлива для печінки, то тут лікарі розходяться в думці.

Річ у тім, що саме по собі з'єднання кофеїну і молока не несе ніякої загрози організму. Небезпека криється в супутніх інгредієнтах, таких як цукор та молочні жири. Саме тому, тим, у кого є проблеми з печінкою, краще утриматися від напоїв з додаванням жирного молока. А якщо врахувати, що молоко з низьким вмістом жирів просто неможливо збити в пишну пінку, потрібно відразу розміти, що дієтичного латте не існує в природі і в кафе вам точно ніколи не подадуть напій, приготований зі знежиреним молоком.

Жирне молоко або вершки - це не той продукт, який має бути в раціоні людей з проблемами травної системи. Для тих у кого діагностована виразка, гастрит, гастродеоденіт, холіцестит, підвищена кислотність та інші неприємні речі - кава сам по собі заборонений напій. А про те, щоб додати в чашку жирне молоко, таким людям навіть думати не варто.

Кава без шкоди для здоров'я - лайфхак

Якщо говорити про те, як правильно пити каву без шкоди для здоров'я, то відповідь максимально проста - пийте каву з молоком не в кафе, а вдома. По-перше, вдома ви не будете використовувати вершки. По-друге, ви можете додати в напій знежирене молоко.

Так, ви не отримаєте ту саму стійку пінку, яку так красиво збивають в кафе, але й жирність напою у вас буде набагато нижчою. Ну і, нарешті, вдома ви точно зможете втриматися від додаткового смаколика, на відміну від кафе, де так спокусливо пахне свіжою випічкою, з прилавка на вас дивиться ароматна здоба, а бунтар всередині вас починає переконувати, що від одного шматочка тортика точно "нічого не буде".

Не робіть так! ТОП-2 продукти, які не можна додавати у фарш для котлет

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:13

Важко знайти господиню, яка ніколи не займалася виготовленням котлет. Справа в тому, що ця м’ясна страва є неймовірно апетитною та поживною. Її люблять гурмани різного віку. І все ж любителі поїсти далеко не завжди задоволені домашніми котлетами, перед...

От у чому секрет! Навіщо під час варіння бульйону досвідчені господині додають оцет

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:15

Зазвичай бульйон з’являється у нашому раціоні в основному для того, щоб покращити стан здоров’я, передають Патріоти України. Ця страва вважається неймовірно корисною. Тому бульйон часто входить у рекомендації дієтичного харчування, а також допомагає шв...