А ви це знали? Чому не можна сміятися і мити голову в п‘ятницю - у чому суть забобону

З п’ятницею пов’язано безліч народних прикмет. Здавна вважали, що в останній робочий день тижня не можна мити голову, починати в’язання чи шиття, влаштовувати переїзд та голосно сміятися, передають Патріоти України.

Натомість п’ятниця сприятлива для відпочинку, сімейних вечорів, розмов та планувань. У чому суть п’ятничних забобонів розбирався OBOZREVATEL.

Що можна робити у п’ятницю

П’ятниця за православною традицією є пісним днем, тому важливо бути стриманими та поміркованими. За повір’ями, краще не влаштовувати галасу і веселощів та братися за важку фізичну працю у першій половині дня. Наші пращури говорили, що ця радість може перетворитися на сльози.

Але саме в п’ятницю радять зайнятися підрахунком фінансів, зробити план доходів та витрат, запланувати важливі покупки. Говорили, цей день сприятливий для комерційних справ, тому відкривати новий магазин чи починати інший бізнес радили не в понеділок, а саме у п’ятницю.

Можна пересадити кімнатні рослини, приготувати їм добрива, очистити від пилу. Варто приділити час собі – сходити в магазин, салон краси чи на масаж.

Ввечері ідеальний варіант – зібратися у родинному колі чи поїхати в гості до близьких друзів. Приємні розмови знімуть стрес після важкого робочого тижня.

Що не можна робити у п’ятницю

Ділові зустрічі на останній день тижня краще не призначати.

Дівчатам у давнину не радили сідати за рукоділля у п’ятницю. Вишивку, шиття чи в’язання краще відкласти на інший день тижня.

Цікаве народне повір’я стосується миття голови. Жінкам, а особливо заміжнім, говорили, що краще не мити голову у п’ятницю, щоб не "вимити всіх рідних".

Садівники та городники здавна вважали, що у п’ятницю краще не саджати розсаду чи картоплю – це не принесе багатого урожаю.

Нова робота, переїзд у нове житло, будь-які кардинальні життєві зміни у п’ятницю можуть не увінчатися удачею, говорили у народі.

Застерігали навіть перестилати у п’ятницю постіль, бо може прийти безсоння та нічні кошмари.

От у чому секрет! Як зберегти соковитість грудки в процесі смаження

субота, 20 квітень 2024, 9:13

Багато хто знає про те, що куряче філе є дуже складним м’ясом для смаження, оскільки в процесі термічної обробки втрачає соковитість. Тому грудка часто виходить сухою. Однак при правильному методі смаження цього можна уникнути. Які секрети у цьому допо...

Секрет досвідчених господинь! Де найкраще зберігати хліб, щоб він був свіжим до трьох тижнів

субота, 20 квітень 2024, 8:56

Щоб зберегти свіжість хліба надовго та захистити його від сторонніх запахів, можна скористатися підручними засобами, передають Патріоти України. Не завжди вдається з'їсти весь хліб одразу. Тому кмітливі господині вдаються до деяких хитрощів щодо його ...