А ви це знали? Чому після їжі хочеться солодкого - доктор медичних наук дала відповідь

Після прийому їжі дуже часто хочеться чогось солоденького - печива, шоколаду чи морозива. Доктор медичних наук Тріша Пасріча пояснила, що відбувається з нашим організмом, передають Патріоти України.

"Ви, мабуть, помітили, що голод не є передумовою для бажання солодкого. Наше почуття голоду та ситості значною мірою регулюється гормонами, які можуть бути викликані вмістом нашого шлунка та тонкого кишечника. З іншого боку, тяга до їжі може виникнути навіть тоді, коли ми почуваємося абсолютно насиченими", - цитує її слова The Washington post.

Щоб зменшити це бажання доктор радить урізноманітнити свої страви - спробувати нові смаки та текстури. Також корисним буде створити нові звички після їжі.

"Одна з теорій того, чому ми хочемо солодощів, навіть коли ми ситі, називається специфічним сенсорним насиченням. Ми можемо бути занадто ситі, щоб з’їсти ще один шматок після того, як напхалися на День подяки пікантними стравами, такими як індичка, картопляне пюре та соус. Але якщо пропонують іншу їжу — скажімо, гарбузовий пиріг чи шоколадний десерт — люди, як правило, їдять більше. Дослідники вважають, що це може бути пов’язано з нашими харчовими потребами у збалансованому харчуванні, але це також допомагає пояснити, чому у нас часто є місце для десерту. Доповнивши основну страву більшою різноманітністю, ви можете не відчути, що чогось не вистачає в кінці їжі", - зазначила Пасріча.

За її словами, інша частина головоломки пов’язана з поведінкою, якої нас навчили. Так, люди звикають їсти певну їжу в певному контексті. Зокрема, деякі після обіду звикли випити ще каву чи охолодитись морозивом влітку. Це вивільняє гормон винагороди, дофамін, який змушує нас почуватися добре та зміцнює звичку.

"Що відбувається, коли найчастіше хочеться солодкого? Спробуйте позбутися цих асоціацій на кілька тижнів — наприклад, поекспериментуйте з іншими способами зменшення стресу, як-от йога чи реаліті-шоу, замість того, щоб їсти брауні після обіду. Через деякий час ви можете помітити, що вам більше не хочеться солодкого з тих самих подразників", - порадила жінка.

Насолоджуватися солодощами в помірних кількостях – це цілком нормально. Однак проблема виникає, коли така звичка заважає дотримуватися здорового харчування. Доктор дала декілька важливих рекомендацій, щоб позбутися цього:

  • спробуйте невеликі та рідші порції своїх улюблених солодощів;
  • не замінюйте справжній цукор цукрозамінниками;
  • поспіть - іноді бажання солодкого пов'язано з втомою та виснаженням.

Також можна звернутись до лікаря. Є ліки, які пригнічують подібні бажання організму. Крім того, буває, що бажання солодощів може свідчити про дефіцит якихось вітамінів.

Скільки цукру можна вживати

Згідно з рекомендацією Американської кардіологічної асоціації, чоловікам можна вживати не більше 36 грамів доданого цукру на день, а жінкам - не більше 25 грамів Однак варто враховувати, що він є не тільки у солодощах, а й у соусах, напоях. Так, у стакані газованої солодкої води цукру у понад два рази більше, ніж у кульці морозива.

Названо фрукт, який омолоджує судини та покращує зір - їжте його на сніданок

субота, 12 липень 2025, 18:35

Мангó зазвичай асоціюється з тропічними смузі або десертами, однак цей фрукт заслуговує на набагато більше. Дослідження підтверджують: регулярне вживання манго позитивно впливає на роботу серця та судин, допомагає знизити артеріальний тиск і рівень хол...

Їжте щодня: ТОП-5 найпотужніших антиоксидантів для здоров’я та молодості

субота, 12 липень 2025, 18:05

Антиоксиданти - це природні сполуки, які нейтралізують вільні радикали, захищаючи наші клітини від пошкоджень. Надлишок вільних радикалів може спричинити запалення, передчасне старіння та розвиток хронічних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання...