Головні болі, пов’язані з вживанням червоного вина, згадуються в медичних текстах з часів Римської імперії, а сама проблема, ймовірно, така стара, як і виноробство, що налічує близько 10 тисяч років. Різні дослідження дали змогу встановити можливі причини цього явища, передають Патріоти України.
Основні підозрювані
Як головні причини головного болю від червоного вина найчастіше розглядають сульфіти, біогенні аміни й таніни. Однак аналіз показує, що винуватцем може бути менш очевидний фактор.
Сульфіти: міфи і реальність
Сульфіти давно перебувають у центрі уваги, особливо після того, як з’явилася практика вказувати їхній вміст на етикетках вина. Однак зв’язок між сульфітами і головними болями залишається недоведеним. Ба більше, білі вина містять зіставні кількості сульфітів, але аналогічних ефектів вони не викликають.
Організм людини щодня самостійно виробляє близько 700 мг сульфітів у процесі метаболізму білків, і дозування, що міститься в одному келиху вина, занадто мале, щоб вплинути на здоров’я.
Біогенні аміни й таніни
Біогенні аміни, такі як гістамін і тирамін, теж розглядаються як можлива причина головного болю, бо вони містяться у ферментованих продуктах. Однак їхня концентрація у вині недостатня для значущого ефекту.
Таніни, що надають червоним винам характерного насиченого смаку, також потрапляють під підозру. Однак вони присутні і в інших продуктах, таких як чай і шоколад, які рідко спричиняють подібні симптоми.
Ефект фенолів у червоному вині
Алкоголь може спричиняти припливи крові до шкіри та головний біль у деяких людей через уповільнення метаболізму ацетальдегіду — проміжної токсичної речовини. Фенольні сполуки, характерні для червоного вина, можуть впливати на цей процес, порушуючи роботу ферменту ALDH.
Однією з таких сполук є кверцетин, який міститься в шкірці винограду. Його більше в червоних винах, оскільки процес ферментації зі шкіркою триває довше.
Результати дослідження
Експерименти показали, що кверцетин і його метаболіт — кверцетин глюкуронід — можуть сповільнювати розщеплення ацетальдегіду, спричиняючи запалення і головний біль.
Як знизити ризик?
Вміст кверцетину у вині залежить від кількості сонячного світла, яке отримує виноград. У легших і недорогих червоних винах його вміст зазвичай нижчий. Вибір такого вина може допомогти знизити ймовірність появи неприємних симптомів.
Наприклад, змочіть булку водою і поставте її в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин — скоринка знову стане хрусткою, а м’якуш — ніжним і м’яким, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Є ще простіший варіант: обгорніть хліб у вологу се...
Смартфони часто звинувачують у тому, що вони заважають зосередитися, проте нове дослідження, опубліковане у Frontiers in Computer Science, доводить, що люди відвертають увагу незалежно від наявності телефону поруч, передають Патріоти України. Експериме...