
Пшоно окультурений вид проса. Наразі у продажу присутнє лише шліфоване пшоно, бо жорстке лушпиння оболонок робить його складно їстівним. Готувати пшоно можна у вигляді каші, а також варити суп, додавати в салати, передають Патріоти України
Нутриціологиня розповіла в Instagram, чим корисне бюджетне пшоно і як його правильно готувати.
Користь пшона
"Як і у всіх злаків, основа каш і пшона – це вуглеводи. Білка в пшоні не багато, з незамінних амінокислот присутні майже всі. Пшоно – лідер не за кількістю, а за якістю. У пшоні найбільше кальцію, до 13% денної норми на 100 г", – розповіла експертка.
Також пшоно багате на фенольні сполуки, особливо на ферулову кислоту (швидке загоєння ран, захист шкіри та протизапальні властивості) і катехіни (вміють зв'язуватися з важкими металами в крові та виводити, щоб запобігти отруєнню металами). Що жовтіше пшоно, то більше цих сполук.
Важливо зазначити, що пшоно багате на клітковину і некрохмалисті полісахариди, два типи неперетравлюваних вуглеводів, які допомагають контролювати рівень цукру в крові. Крупа має низький глікемічний індекс (ГІ), що означає, що вона не підвищить стрімко рівень цукру в крові.
Із чим краще готувати пшоно
Готуємо в міксі з овочами, як заміну рису в плові, ризото, замість кускусу, в теплих солодких кашах з ягодами, та як борошно!
Полиці магазинів рясніють "натуральними" й "екологічними" товарами, але насправді частина з них - лише майстерно замасковані підробки. Щоб знизити собівартість, недобросовісні виробники замінюють дорогі інгредієнти дешевими, додаючи ароматизатори, бар...
У собак є свої способи вираження любові, і це не завжди відбувається через очевидні жести, такі як виляння хвостом чи схвильовані привітання, передають Патріоти України. На щастя, експерти-кінологи з Pet MD виявили п'ять неочевидних ознак того, що ваш ...