
Пшоно окультурений вид проса. Наразі у продажу присутнє лише шліфоване пшоно, бо жорстке лушпиння оболонок робить його складно їстівним. Готувати пшоно можна у вигляді каші, а також варити суп, додавати в салати, передають Патріоти України
Нутриціологиня розповіла в Instagram, чим корисне бюджетне пшоно і як його правильно готувати.
Користь пшона
"Як і у всіх злаків, основа каш і пшона – це вуглеводи. Білка в пшоні не багато, з незамінних амінокислот присутні майже всі. Пшоно – лідер не за кількістю, а за якістю. У пшоні найбільше кальцію, до 13% денної норми на 100 г", – розповіла експертка.
Також пшоно багате на фенольні сполуки, особливо на ферулову кислоту (швидке загоєння ран, захист шкіри та протизапальні властивості) і катехіни (вміють зв'язуватися з важкими металами в крові та виводити, щоб запобігти отруєнню металами). Що жовтіше пшоно, то більше цих сполук.
Важливо зазначити, що пшоно багате на клітковину і некрохмалисті полісахариди, два типи неперетравлюваних вуглеводів, які допомагають контролювати рівень цукру в крові. Крупа має низький глікемічний індекс (ГІ), що означає, що вона не підвищить стрімко рівень цукру в крові.
Із чим краще готувати пшоно
Готуємо в міксі з овочами, як заміну рису в плові, ризото, замість кускусу, в теплих солодких кашах з ягодами, та як борошно!
Православне свято 24 листопада за новим календарем (7 грудня за старим) - день пам'яті святої Катерини, Олександрійської мучениці (у народі - Катеринин день), а також преподобного Меркурія, пісника Києво-Печерського, а також преподобного Меркурія Черні...
Відомо, що людина проводить уві сні до третини життя. У цей час мозок відключається від зовнішнього світу, тіло відпочиває, а у внутрішньому просторі розгортаються історії, які часом здаються реальнішими за саму реальність, передають Патріоти України з...