Всі люди люблять котиків. Ну, може, не всі, але точно більшість з нас. А з-поміж всіх пухнастиків чомусь окремо виділяють рудих котів, незалежно від породи. Рудий кіт – це уособлення допитливості, комунікабельності та нахабства в котячому світі.
То що таке з рудими котами, що вони так вирізняються з-поміж інших – помилковий стереотип, чи дійсна закономірність? Британський експерт із поведінки котів Роджер Тейбор розповів BBC, чи справді руді коти відрізняються від "колег".
"Науковий консенсус полягає в тому, що між породами є відмінності в темпераменті, наприклад, у жвавих бірманців або спокійних персів, але не в кольорі. Однак дослідження сприйняття власників розповідають іншу історію: ситцеві та сірі коти є "відстороненими", а рудий кіт вважається "дружнішим і ніжнішим", – каже Тейбор.
Експерт зауважує, що можливо генетика тут справді грає роль, адже для отримання рудого кольору шерсті кішка має успадкувати дві копії специфічного гена, а кіт – одну.
"Вимірювання також показали, що загалом руді коти важчі, ніж більшість котів інших забарвлень. Руді кішки, як правило, вищі та ширші, ніж більшість інших кішок", – каже фахівець.
Це не доведено науково, але, можливо, сміливий та комунікабельний характер рудих котів пов’язаний саме з їхніми в середньому більшими розмірами. Руді пухнастики просто почувають себе королями котячого світу, а тому менше схильні боятися і людей.
Комунікабельність рудих котів може бути однією з причин, чому вони були настільки популярні серед вікінгів. За словами пана Тейбора, у британському містечку Йорк, яке колись було оплотом вікінгів, досі живе більше рудих котів, ніж у цілому Лондоні.
"Вікінгам, можливо, просто подобалося характерне хутро, але я б припустив, що доброзичливий, менш полохливий характер рудих котів міг бути причиною того, чому вони сміливо залізали на їхні човни. Можна сказати, що руді коти мають характер вікінгів, дружелюбні до людей, з якими ладнають, але люті до котів-супротивників", – каже експерт.
Редиска є однією з найперших овочевих культур, яка з'являється на наших столах навесні. Її швидке дозрівання, хрустка текстура та приємний смак роблять її незамінною в раціоні багатьох людей. Особливо цінуються ранні сорти редиски, які дозволяють отрим...
Для отримання високого врожаю насамперед необхідно подбати про посівний матеріал. Щоб покращити якість насіння, аби воно швидше проросло, перед висіванням його потрібно замочити для прискорення росту, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. В п...