А ви це знали? Чому вибухають банки і що можна зробити з огірками, які вибухнули

Пора консервування в самому розпалі. Заготовки на зиму робляться одна за одною. І, само собою, найпопулярніша в наших краях консервація - це мариновані огірки. Солодкі і хрусткі огірочки - відмінна закуска під святковий алкоголь і пікантний інгредієнт у найпопулярніші новорічні салати, передають Патріоти України.

Ось тільки що зробити, якщо надулися банки з огірками? Чому взагалі мутніють і вибухають огірки і як це виправити – розібрався УНІАН.

Чому вибухають банки з солоними огірками

Всьому виною мікроби. З цієї ж причини - потрапляння в блюдо бруду і шкідливих мікроорганізмів – мутніє розсіл в огірках. Набагато рідше причиною каламутного розсолу стає неправильний рецепт: якщо господиня, наприклад, вирішила використовувати йодовану сіль замість звичайної або лимонну кислоту замість оцту, як прописано в рецепті.

Що стосується мікробів, то вони могли залишитися як на стінках скляної банки, так і на самих овочах або прянощах (на суцвіттях того ж кропу, що додають в класичні мариновані огірки). Бруд може залишитися і на листках хрону або вишні, потрапити в розсіл разом із лаврушкой або часником.

Тому, якщо ви вирішили приготувати огірки, які не вибухають, треба:

  • стерилізувати тару дуже ретельно;
  • прянощі залишити відмокати в холодній воді довше (хоча б на півгодини);
  • скрупульозно мити овочі (теж можна потім залишити відмокати в холодній воді, причому навіть на всю ніч);
  • не використовувати в консервації м'які плоди огірків: зіпсовані м'які плоди часто й є причиною, чому стріляють банки з огірками.

Що можна зробити з огірками, які вибухнули

Перший варіант:

  1. Огірки промити під проточною водою низької температури і залишити в чистій холодній воді приблизно на п'ятнадцять-двадцять хвилин.
  2. Розсіл двічі перекип'ятити або зварити свіжий.
  3. Закрити огірки в оновленому розсолі по другому колу і закатати банки.

Другий варіант:

  1. Помутнілий розсіл злити і прокип'ятити протягом п'яти-восьми хвилин.
  2. Самі огірки в цей час тримати в крутому окропі так, щоб той повністю покривав овочі.
  3. У перекип'ячений розсіл додати пару ложок оцту.
  4. Злити окріп - і знову залити огірки оновленим розсолом. Щільно закатати.

Якщо огірки заграли, то підійде другий варіант із невеликим нюансом: у цьому випадку розсіл готують новий, але оцту туди додають на пару ложок більше.

Чи можна їсти каламутні огірки, якщо банка здулася

Без додаткової обробки - однозначно ні. У найкращому випадку це загрожує розладом шлунка, але можуть бути і більш серйозні наслідки.

Вживати в їжу можна тільки ті плоди, які не розм'якшилися, у яких зберігся нормальний запах і колір. Неушкоджені огірки можна додавати в розсольник або солянку, наприклад – тобто в страви, де вони пройдуть додаткову термічну обробку.

Лише спробуйте! Кукурудзяний хліб за 10 хвилин - простий і смачний рецепт

понеділок, 6 травень 2024, 13:07

Ділимося смачним і дуже легким у виконанні рецептом від відомої американської актриси, який стане ідеальним доповненням для святкового столу, так і прекрасним перекусом, передають Патріоти України. Нещодавно у своєму Instagram-акаунті актриса Дженніфер...

Просто ідеально! Як приготувати смачний рулет - завиванець з картоплі та м’яса чи з горохом

понеділок, 6 травень 2024, 12:12

Приготуйте завиванець, який можна подати до столу на вечерю чи недільний обід для родини. До нього можна зробити соус та салат. Буде дуже смачне застілля, передають Патріоти України. Для приготування потрібні наступні продукти:. Картоплю відваріть та з...