Про те, що не варто їсти зелену картоплю через вміст токсичного соланіну, знають, напевно, усі. Але ж і у моркви зеленіє верхівка - чому так стається з овочем і чи безпечний він? Відповідь дають експерти одного з українських садових центрів. І насправді все не так страшно, передають Патріоти України.
Якщо ви колись куштували зелену верхівку коренеплоду, то помічали, що на смак вона не дуже – не має характерної для моркви солодкавості і навіть гірчить. Вся справа в тому, що у цій частині відбувається трансформація червоних, помаранчевих і жовтих пластид (хромопласти) в зелені (хлоропласти).
Зелені часточки клітини беруть участь в процесі фотосинтезу. Їхня задача – трансформувати світло, воду і вуглекислий газ в поживні речовини. Проте, якщо рослина потрапляє у несприятливі умови, наприклад переживає посуху, ці ж хлоропласти сприяють виробленню шкідливих активних форм кисню.
Коли морква починає зеленіти на кінчику? Наприклад, це характерно для сортів, які мають подовжену форму плоду. Позеленіти у цій частині також можуть плоди, які дуже сильно виступають з землі. Як варіант причини – полив оголяє верхівку коренеплоду і вона починає зеленіти. Також спричинити позеленіння може механічне пошкодження під час обробки ґрунту навколо рослин.
Щоби запобігти проблемі, можна вживати певних профілактичних засобів. Ось що радять досвідчені городники:
Хочете перевірити свій підхід до життя? Онлайн-психологічний тест, який став популярним у TikTok (@lina.riverr), допоможе дізнатися більше про ваш характер, цінності та способи поведінки, передають Патріоти України. . Принцип простий: гляньте на графі...
Зелені дерева біля будинку створюють приємну атмосферу, дають тінь у спеку і допомагають очищати повітря. Але не всі вони однаково підходять для подвір’я, передають Патріоти України. Як зазначає видання "На пенсії", деякі рослини можуть пошкоджувати фу...