А ви це знали? Чи безпечно купатися влітку у відкритому басейні

Після плавання у відкритому басейні у спекотну погоду можна наразити себе на небезпеку різних захворювань - від запалення у вухах до розладів травлення та грибкових інфекцій, передають Патріоти України.

Чим можна заразитися в басейні

Поплавати в жахливу спеку в басейні готелю під час відпустки, або в громадському басейні – популярна розвага. Надто ж коли до природного водоймища далеко.

На жаль, саме купання в басейні влітку приховує у собі реальні ризики.

Причини зрозумілі. Люди приносять із собою багато різних типів мікробів і бактерій. Усе це не просто проникає у воду басейну, а й розмножується там, стає більш агресивним, здатним вражати нові жертви.

Лікарі провідних клінік розказали про найпоширеніші ризики, пов’язані з купанням у басейні влітку.

“Вухо плавця”

Бактерії у воді басейну можуть спричинити запалення вуха, так зване “вухо плавця”.

Симптоми включають набряк, подразнення та свербіж. Оскільки волога затримується у слуховому проході, це створює передумови для розмноження бактерій і мікробів і поширення інфекції.

Що робити? Звернутися до лікаря для комплексного обстеження вуха, щоб виключити будь-які інші захворювання.

Щоб запобігти зараженню в майбутньому, варто надягати в басейн купальну шапочку або використовувати затички для вух під час плавання. Проте, варто розуміти, це не вбереже від інших інфекцій

Діарея

Діарею можуть викликати мікроби Cryptosporidium. В такому випадку розлади травлення супроводжуються, зокрема, водянистою діареэю, яка триває до двох тижнів.

Для розвитку симптомів може знадобитися від кількох до 10 днів. До того ж, цей мікроорганізм може жити досить довго навіть у відфільтрованій воді.

– Якщо одна людина з Cryptosporidium потрапляє в басейн, це може призвести до кількох днів, а то й тижнів ризику зараження для багатьох людей, – застерігає токсикологиня Келлі Джонсон-Арбор.

Що робити? Виключити ковтання води у басейні. Якщо ж симптоми вже з’явилися, пийте більше рідини, щоб боротися зі зневодненням. Можете приймати ліки проти діареї, але попередньо проконсультуйтеся з лікарем.

Особам із ослабленою імунною системою може знадобитися додаткове лікування.

Діарею викликають також норовірус, E.coli.

Вода в басейні може спричинити значне зараження завдяки незліченній кількості цих мікробів.

А оскільки багато людей користуються одним басейном, дуже ймовірно, що інфекція пошириться, якщо вода не продезінфікована належним чином.

Крім діареї можуть з’явитися й інші симптоми, включаючи нудоту, блювоту, навіть судоми.

Що робити? Завжди приймати душ одразу після плавання та намагатися не ковтати воду.

Якщо у вас самого діарея, лікарі наполегливо радять взагалі відмовитися від відвідин басейну, поки не одужаєте.

Хлорний висип

Хлор зазвичай використовують для знезараження води в басейні. Погано, коли його недостатньо для цієї функції, але погано, й коли його забагато.

Свербіж, почервоніння та чутливість можуть виникнути в будь-який момент після відвідин басейну. Насправді це різновид дерматиту.

– Хлорка руйнує природний жир шкіри, викликаючи сухість. Чим довше ви перебуваєте у воді, тим гірше стає, – говорить дерматолог Іфе Дж. Родні.

Що робити? Прийміть душ одразу після плавання та нанесіть м’який зволожувальний крем без запаху.

Зверніться до дерматолога, якщо висипання не зникають.

Мікоз стоп

Цією поширеною грибковою інфекцією часто можна заразитися під час прогулянок у громадському басейні босоніж.

Якщо у вас є навіть мікроскопічний поріз на нозі, це може стати довготривалою проблемою, яка спричинить усе: від глибоких тріщин до сильного свербіння.

Крім мікобактерій, в невеликі порізи чи садна на незахищених ногах, можуть потрапити інші патогенні мікроорганізми – збудники підошовних бородавок, стригучого лишаю, які процвітають у цих умовах.

Що робити? Завжди взувати спеціальне взуття для відвідин басейну.

Контагіозний молюск

Це вірусна шкірна інфекція, яка може вразити людей будь-якого віку, але найбільш поширена серед дітей і дорослих з певним чином ослабленим імунітетом. Проявляється рожевими горбками.

Хоча це не боляче, контагіозний молюск дуже заразний і може зберігатися роками, якщо його не лікувати.

– Хоча симптоми зазвичай слабкі, необроблені прищики можуть запалюватися і навіть наповнюватися гноєм, – каже дерматолог Анар Мікайлов.

Лікар застерігає, що інфекція часто поширюється через предмети загального користування та громадські місця. Він наголошує, басейни та турецькі лазні найчастіше є джерелами інфекції.

Хвороба легіонерів

Легіонельоз – легенева інфекція, яка проявляється широким спектром симптомів. Окрім болю в грудях, утрудненого дихання та кашлю, у людей можуть розвинутися болі в тілі, головні болі, нудота, лихоманка і навіть зниження когнітивних функцій.

Це, як правило, трапляється у дітей і дорослих, які мають ослаблену імунну систему.

Хоча варто зазначити, ці мікроби частіше зустрічаються в гідромасажних ваннах, ніж в басейнах, оскільки вода в басейнах зазвичай трохи прохолодніша.

За даними Національної служби охорони здоров’я, легіонелезом можна заразитися, вдихаючи краплі зараженої води.

Що робити? Якщо ви відчуваєте будь-які симптоми, пов’язані з хворобою легіонерів, важливо негайно звернутися до лікаря для обстеження.

Найпоширенішим лікуванням захворювання є курс антибіотиків, причому деяким людям для повного одужання потрібна госпіталізація.

Дарує бадьорість і прискорює схуднення! Ось скільки кави слід вживати щодня

неділя, 7 липень 2024, 13:30

Якщо ви прагнете схуднути та любите каву, вважайте, що бажаний результат вже не з горами. Дослідження показують, що певна кількість кави, яку можна додати до раціону, здатна впливати на зменшення ваги під час дієти, передають Патріоти України. Скільки ...

Як позбутися річкового аромату у коропа - хитрощі, про які не знають господині

неділя, 7 липень 2024, 12:10

Позбутися запаху річкової твані легко. Достатньо перед готуванням промити рибу під проточною водою. Але якщо недосвідчена господиня вирішила посмажити її, то є ще один спосіб, який точно позбавить проблеми. Для цього знадобиться не тільки вода, але ще ...