А ви це знали? Чи справді суп такий корисний, як нам казали бабусі

Український генетик Олександр Коляда поділився зі своїми підписниками думками про те, чи дійсно суп такий корисний, як нам про це часто говорили в дитинстві, і чи має він бути обов'язковою частиною нашого раціону. Це питання виявляється доволі складним, оскільки оцінка користі супу може залежати від того, з чим його порівнювати, передають Патріоти України.

Якщо порівнювати суп із салатом, то можна зазначити, що салат корисніший для нашого здоров'я. Салати, особливо ті, що складаються з різноманітних овочів, забезпечують велику кількість клітковини, вітамінів і мінералів за низького вмісту калорій і жирів.

Миска салату справді може бути кориснішою за звичайний суп. По-перше, салат потребує жування, що має позитивний ефект на процеси травлення. Жування сприяє виробленню слини, яка допомагає в розщепленні їжі та полегшує засвоєння поживних речовин.

Своєю чергою суп – це вже зварені ті самі овочі. З одного боку, вони втратили частину своїх вітамінів через термічне оброблення, з іншого боку, вони трохи гомогенізовані – перетерті в певну кашу.

Отже, нам не вистачає в цьому разі саме жування, адже це один з найкорисніших процесів для організму та фізіології, а ми цим процесом доволі часто нехтуємо, бо ж їмо на ходу чи перед телевізором, телефоном, забуваючи прожувати їжу близько 10-20, а краще 30 разів. Як результат, ми можемо отримати надлишкову кількість калорій, адже не звертаємо уваги на те, що з'їли достатньо багато.

Коляда підкреслив, що суп може бути корисним, але ця його користь залежить від інгредієнтів, які використовуються. Наприклад, супи на основі овочів і нежирних бульйонів можуть бути хорошим джерелом вітамінів та мінералів, водночас жирні супи або ті, що містять багато солі чи сиру, можуть не мати такої користі. Важливо враховувати склад супу та його внесок до загального раціону. З іншого боку, вживання супів може мати такі позитивні ефекти, як-от підтримка гідратації, легкість у засвоєнні та можливість включення різноманітних поживних інгредієнтів.

Отже, не варто сліпо вірити, що гарячий суп є необхідною щоденною частиною раціону для здоров'я. Варто зосередитися на збалансованому харчуванні, включно з різноманітними здоровими продуктами, щоб забезпечити організму всі необхідні нутрієнти.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Дачникам на замітку! Коли копати картоплю 2024 року, щоб добре збереглася: найкращі дати

середа, 14 серпень 2024, 22:00

Коли і як цього року копати картоплю: поради та дати за місячним календарем, передають Патріоти України. Термін початку викопування картоплі залежить від багатьох факторів. Зокрема, від сорту, погоди, часу посадки, догляду тощо. Ранні сорти картоплі дл...