А ви це знали? Чим корисний зелений чай

Всім відомий напій має чимало переваг для здоров’я. Зелений чай багатий антиоксидантами, поліфенолами, що володіють протизапальними властивостями, передають Патріоти України.

Екстракт зеленого чаю знижує рівень цукру в крові, зменшує запалення кишківника та заспокоює нервову систему. І це далеко не всі корисні властивості популярного напою. Видання eatthis.com опублікувало й інші позитивні ефекти чаю, які наразі вивчають науковці.

Знижує ризик серцевих захворювань

Зелений чай, як показали численні дослідження, може допомогти запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Протягом останнього десятиліття з'явилися кілька досліджень, що демонструють здатність зеленого чаю знижувати рівень "поганого" холестерину ЛПНЩ. Наприклад, одне дослідження, опубліковане в Європейському журналі профілактичної кардіології, виявило, що регулярні споживачі чаю (ті, хто п’є його тричі на тиждень або частіше) мають на 20% менший ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту. Більшість із них віддавали перевагу саме зеленому чаю, що вказує на його особливу користь для серцево-судинної системи.

Підсумок: і чорний, і зелений чай містять поліфеноли, які сприяють підвищенню рівня "хорошого" холестерину ЛПВЩ та зменшують запалення, але деякі дослідження вказують на те, що зелений чай може мати сильніший вплив на серце.

Може допомогти у боротьбі з вірусними захворюваннями

Хоча це ще не підтверджено, є припущення, що зелений чай може бути корисним у боротьбі з COVID-19. Дослідження, опубліковане в журналі Frontiers, показало, що певні хімічні сполуки, які містяться в зеленому чаї, а також у темному шоколаді та мускатному винограді, можуть пригнічувати активність важливого ферменту вірусу SARS-CoV-2. Якщо цей фермент буде блокований, вірус втратить здатність до розмноження та інфікування організму. Проте є певні обмеження – дослідження проводилися лише на клітинних культурах у лабораторії, тому для перевірки ефективності зеленого чаю на людях необхідні клінічні випробування.

Підсумок: немає гарантій, що зелений чай захистить від вірусних захворювань, але, враховуючи потенційні переваги, не завадить додати його до свого раціону.

Може зменшити ризик розвитку раку

Останні дослідження показують, що зелений чай може допомогти у боротьбі з раком. Зокрема, виявлена в ньому сполука під назвою епігалокатехін галат (EGCG) здатна пригнічувати активність білка p53, який відповідає за зупинку росту пухлин та відновлення ДНК. Хоча результати обнадійливі, потрібно більше досліджень на людях, щоб остаточно підтвердити цей ефект.

Підсумок: додавання зеленого чаю до щоденного раціону може стати корисним кроком для загального здоров’я.

Знижує ймовірність смерті після інфаркту або інсульту

Ще однією приємною перевагою зеленого чаю є його можливість знижувати ризик смерті від інфаркту або інсульту. Дослідження, опубліковане в журналі Stroke, виявило, що серед тих, хто переніс інсульт та споживав щодня сім чашок зеленого чаю, ризик смерті від будь-якої причини зменшився на 62%. Для тих, хто пережив інфаркт, цей показник становив 53%.

Підсумок: хоча для багатьох сім чашок чаю на день – це забагато, навіть одна-дві чашки можуть принести користь.

Може подовжити тривалість життя

Можливо, одним із найкращих переваг зеленого чаю є збільшення тривалості життя. Дослідження, проведене у 2020 році, в якому взяли участь понад 100 000 людей, показало, що ті, хто вживав зелений чай тричі на тиждень, жили приблизно на рік і три місяці довше за тих, хто не споживав цей напій. Однак результати були засновані на спостереженнях, тому прямий зв’язок між споживанням зеленого чаю та довголіттям залишається під питанням.

Підсумок: зелений чай може і не гарантує довге життя, але його додавання до раціону три рази на тиждень стане приємним та корисним ритуалом.

А ви це знали? Чи треба мити пшоно перед варінням

вівторок, 10 вересень 2024, 7:10

Багато господинь при приготуванні каші з тієї чи іншої крупи часто запитують про необхідність попереднього промивання, передають Патріоти України. З одного боку, миття здається цілком логічним етапом підготовки продукту, оскільки дозволяє позбутися мож...

Народні прикмети на 10 вересня. Що цього дня спрадавна робили українці аби привернути у свій дім щастя

вівторок, 10 вересень 2024, 7:05

10 вересня за новим церковним календарем (23 вересня за старим) - день пам'яті святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських, і преподобного Павла Послушливого, Києво-Печерського. . За старим календарним стилем - день пам'яті святої Анни Пророчиці, І...