А ви це знали? Чим відрізняються білі яйця від коричневих. Розвінчуємо головний міф

Яйця - це дуже цінний харчовий продукт, в якому містяться незамінні білки і жири. Але про них існує багато міфів, в тому числі про холестерин, що, мовляв, він дуже небезпечний. Це не правда. У нашому матеріалі читайте, чи правда те, що коричневі яйця корисніше білих, і чим вони відрізняються, передають Патріоти України.

Відтінок шкаралупи

Почнемо з того, що відтінок яєчної шкаралупи не має нічого спільного зі смаковими якостями продукту і його користю. Ключова різниця полягає тільки в породі курей, які несуть яйця. Рябі і чорні птахи найчастіше несуть коричневі яйця, а світлі породи-білі. Іноді коричневі яйця дорожче білих. Річ у тому, що коричневі птахи за розміром більше білих, відповідно, їм потрібно більше корму. Звідси і більш висока вартість таких яєць.

Користь яєць

Також відомо, що стан шкаралупи залежить від віку птиці. Молоді курочки несуть яйця з товстою оболонкою, а більш старі з тонкою. Якість і користь яйця буде залежати від харчування птахів, але не від їх кольору і забарвлення.

Для довідки

У яйці міститься 13% білка і 12% жиру, кальцій, фосфор і цілий комплекс вітамінів. У 100 грамах жовтка міститься 7,7 міліграма кальциферолу (складова частина вітаміну D), і це більше, ніж в тунці. Вітамін D особливо важливий взимку, оскільки він виробляється, коли шкіра стикається з ультрафіолетом.

Чому грибний суп може гірчити

четвер, 25 грудень 2025, 19:06

Найчастіше причина не в якості грибів, а в надмірному смаженні, особливо сушених білих грибів. Легке підрум’янення може зробити суп гірким, оскільки гіркота переходить у бульйон, передають Патріоти України.

Це може здивувати! Як знежирені продукти провокують целюліт

четвер, 25 грудень 2025, 18:47

Попри популярність дієт, що базуються на продуктах з маркуванням "0% жиру", сучасні дослідження в галузі нутриціології та дерматології дедалі частіше вказують на зворотний ефект. Відмова від корисних жирів на користь знежирених аналогів не лише не допо...