А ви це знали? Чим замінити майонез: ТОП-5 смачних та корисних соусів

Всі знають, що майонез - не найкорисніший для здоров'я продукт. У той же час, він є одним із найпопулярніших заправок для салатів. Розповідаємо, якими смачними та корисними соусами можна замінити майонез, зазначають Патріоти України.

Сметанний соус з гірчице

Інгредієнти:

  • 2 варені жовтки;
  • 200 г сметани;
  • 1 столова ложка гірчиці;
  • сіль за смаком.

Сметану рекомендується використовувати найжирнішу – не менше 20%. Вона густіша і добре триматиме форму салатів. Розітріть жовтки зі сметаною, додайте інші інгредієнти. Збийте соус блендером, щоб одержати повітряну текстуру.

Сирний соус

Цей соус вийде густий і до смаку та консистенції найбільш схожим на майонез

Інгредієнти:

  • 200 мл знежиреного йогурту без добавок чи кефіру;
  • 200 г зернистого сиру;
  • 2 варені жовтки;
  • 2 чайні ложки гірчиці;
  • 2 чайні ложки лимонного соку;
  • сіль за смаком.

З'єднайте всі інгредієнти в мисці та ретельно збийте блендером. Для рівномірнішої консистенції можна перед приготуванням перетерти сир на сито.

Йогуртовий соу

Інгредієнти:

  • 180 мл грецького йогурту;
  • 1 середній огірок;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 1 ст. л. дрібно порубаної зелені (кріп, петрушка, можна кінзу);
  • щіпка свіжомеленого чорного перцю.

Очистіть огірок від шкірки і натріть на тертці разом із часником. Додайте інші інгредієнти та перемішайте соус.

Заправка з авокад

Інгредієнти:

  • 1 авокадо;
  • 1 зубчик часнику;
  • сік половинки лайма;
  • 1 ч. л. зелені;
  • 1/3 ч. л. солі;
  • щіпка свіжомеленого чорного перцю;
  • 60 мл кип'яченої води.

Вийміть ложкою м'якоть з авокадо, очистіть часник і дрібно порубайте зелень. Подрібніть усі інгредієнти блендером та додайте в соус воду. Кількість води можна контролювати залежно від бажаної консистенції заправки.

Хумус

Цей соус внесе навіть у звичні страви пряну незвичайну нотку.

Інгредієнти:

  • 400 г вареного нуту;
  • 60 мл свіжого лимонного соку;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 2 ст. л. води;
  • 1 ч. л. куміну;
  • ½ ч. л. коріандру;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль та чорний перець за смаком;
  • 1/3 ч. л. паприки.

Подрібніть нут, лимонний сік, олію, воду, кумін, коріандр та часник за допомогою блендера. За смаком додайте сіль та перець.

Ці соуси можна сміливо використовувати для олів'є, оселедецьця під шубою, м'яса по-французьки, як маринад та інші страви.

Хочете мозок, як у 20 років? Дослідження дає простий рецепт

вівторок, 26 серпень 2025, 17:15

Вчені з Медичного коледжу штату Пенсильванія показали: для когнітивної молодості мозку зовсім не потрібні складні вправи чи високотехнологічні методи - достатньо звичайного руху, передають Патріоти України. 204 дорослі віком 40–65 років протягом 9 днів...

Не робіть помилок! Як правильно варити рис, щоб він не злипався і не горів

вівторок, 26 серпень 2025, 16:56

Варений гарячий рис - найкраща страва для обіду, вечері. Але дуже часто при приготуванні рис стає як каша, злипається і втрачає приємний смак, передають Патріоти України. Кулінар розповів в Instagram, як правильно варити рис, щоб він був розсипчастим і...