А ви це знали? Деякі цитрусові змінюють дію ліків - лікар розповів про неочікувану проблему

Насправді це досить цікава тема, яка, на жаль, дещо недооцінена. Виявляється, грейпфрутовий сік може взаємодіяти з низкою ліків. Це антидепресанти, ліки проти високого тиску, антибіотики та ліки для розрідження крові, пояснює сімейний лікар Михайло Цюрак.

«Це відбувається з двох причин. Грейпфрут може блокувати фермент, який розщеплює ліки, і якщо препарат не розщеплюється, рівень препарату в крові може стати занадто високим, що призведе до несприятливого ефекту, — пояснює лікар. — Інший ефект полягає в тому, що грейпфрут може блокувати всмоктування ліків у кишківнику, і якщо ліки не всмоктуються, то їх вживання може не дати терапевтичного ефекту».

Найважливіше, додає сімейний лікар, обговорити це з вашим лікарем або фармацевтом! «Якщо ви регулярно споживаєте грейпфрутовий сік та приймаєте медикаменти, важливо з'ясувати, чи може це вплинути на ваше лікування. Можливо, ваш лікар порадить вам обмежити споживання цього соку або вибрати альтернативні продукти. Якщо ви приймаєте багато ліків на постійній основі, краще обмежте вживання грейпфрута та грейпфрутового соку», — додав лікар.

Цей спосіб творить дива! Як знизити кров'яний тиск без ліків

неділя, 30 червень 2024, 23:00

Експерти Американської кардіологічної асоціації опублікували в журналі Circulation матеріал, де розповіли про ключові зміни у житті, які допомагають знижувати артеріальний тиск, передають Патріоти України. Інші дослідники із Школи медицини Університету...

Водіям на замітку! Як швидко в спеку охолодити сидіння та кермо автомобіля

неділя, 30 червень 2024, 22:00

Влітку під час спеки водії та пасажири стикаються з кількома труднощами. Одна з них - підвищення температури повітря у салоні автомобіля. І проблема полягає не тільки в тому, що в машині стає спекотно та душно, пише pixelinform.com, передають Патріоти ...