А ви це знали? До яких проблем можуть призвести веганство та сироїдіння

Спеціально для Health Talk ендокринологиня Катерина Толстікова поділилася своєю лікарською думкою щодо впливу веганства та сироїдіння на здоровʼя людини, передають Патріоти України.

Планування довгострокового веганства може стати ефективним для підтримки здорового функціонування вашого організму, але воно вимагає ретельного підходу до харчування, багато часу та грошей. Веганська дієта виключає всі тваринні продукти, тому веганам треба додатково вживати поживні речовини та добавки, оскільки деяких важливих нутрієнтів, як-от вітаміну B12, заліза, кальцію, Омега-3 жирних кислот, йоду і цинку, може бути недостатньо в рослинній їжі. Надзвичайно необхідні регулярні медичні перевірки для моніторингу рівнів цих важливих елементів і загального стану здоров'я.

Без належного контролю та відповідного підходу до харчування веганська дієта може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Це може бути анемія, остеопороз, проблеми з нервовою системою тощо.

Сироїдіння, яке полягає у вживанні лише сирих продуктів, також потребує обережного підходу. Популярна теорія про те, що сироїдіння омолоджує організм, не має наукового підтвердження. Лікарка каже, що сироїдіння може призвести до дефіциту білків, поліненасичених і насичених жирних кислот, а також проблем з харчовою поведінкою. Дієта, що включає лише сирі продукти, багата на клітковину, а це може викликати такі проблеми з травленням, як порушення роботи кишківника і незасвоєння мікроелементів.

На наступному етапі після сироїдіння деякі люди переходять до фрукторіанства, яке передбачає вживання переважно фруктів. Це також може спричинити проблеми зі здоров'ям, включно з нестачею білка та інших важливих поживних речовин.

Всі ці дієти вимагають ретельного планування та консультацій з лікарем, щоб забезпечити збалансоване харчування та уникнути потенційних ризиків для здоров'я.

А ви це знали? До яких проблем можуть призвести веганство та сироїдіння

неділя, 8 вересень 2024, 13:00

Спеціально для Health Talk ендокринологиня Катерина Толстікова поділилася своєю лікарською думкою щодо впливу веганства та сироїдіння на здоровʼя людини, передають Патріоти України. Планування довгострокового веганства може стати ефективним для підтрим...

Є секрет! Що зробити з котлетами перед смаженням, щоб вийшли вп’ятеро смачніші і соковитіші

неділя, 8 вересень 2024, 12:10

З курячого м’яса соковиті котлети приготувати складно, тому що це м’ясо вважається сухим та нездатним утримувати сік, передають Патріоти України. З яловичим чи свинячим фаршем таких проблем не виникає, оскільки ці види м’яса жирні. Досвідчені господині...