А ви це знали? Як прямо в магазині визначити, що в продукті є пальмова олія

Те, що в багатьох сучасних продуктах присутня пальмова олія, знають практично всі. Та й про шкоду цього компоненту теж більшість людей обізнані. Часто ми не замислюючись купуємо той чи інший продукт, навіть не підозрюючи, що в ньому є "пальма". Але ж її наявність можна визначити прямо в магазині, добре вивчивши етикетку, інформує Ukr.Media, передають Патріоти України.

Перевіряємо склад продукту

Незалежно від того, що саме ви купуєте, обов'язково подивіться на склад. Серед інших складових там може бути компонент, який узагальнено називають «рослинні жири» (іноді пишуть на упаковці «рослинні олії»). Саме по собі поняття досить широке. Перевірені виробники, зазвичай, розшифровують його, перераховують, що саме за жири. Якщо така розшифровка є, наприклад, в дужках написано оливкова олія, соняшникова, кокосова, а пальмова відсутня, є велика ймовірність, що її насправді там немає. В іншому разі все навпаки. Немає уточнення — є "пальма".

Звертаємо увагу на назву придбаного продукту

Повинен бути сир, сметана, а не сирний, сметанний продукт. Те ж саме відноситься і до зменшувальних суфіксів, наприклад, сметанка не є сметаною. І якщо вказується, що продукт натуральний, швидше за все так і є, але перевірити склад все одно необхідно.

Інші написи

Коли на етикетці є згадка ДСТУ, то пальмової олії там в принципі бути не повинно. А ось якщо позначено ТУ, а саме по ньому в основному і виготовляють продукти, то ризик наявності в них пальмової олії збільшується. До речі, в наш час більшість продуктів виготовляють саме по ТУ.

Термін придатності

Цей показник відразу розповість про підводні камені. Чим довший термін придатності продукту, зберігання його відкритим, тим більше ризику, що в ньому є «пальма». Хоча, багато що залежить і від тари, жирності, технології виробництва. Щоб визначитися з вибором правильно, необхідно взяти кілька (з однією і тією ж обробкою, характеристиками) продуктів в аналогічних упаковках. На якій з них буде вказано менший термін зберігання, ту і слід брати.

Ціна

Ну і ціновий фактор наостанок. Якщо продукція натуральна і якісна, її вартість буде вищою. Це пов'язано зі собівартістю сировини.

А ви це знали? Чому досвідчені кухарі при приготуванні курки використовують розпушувач

вівторок, 16 квітень 2024, 9:10

Розпушувач більш очікувано побачити в рецептах випічки, тому що даний компонент допомагає тісту піднятися та стати пишним, передають Патріоти України. Тому використання пекарського порошку при приготуванні курки здається не логічним і правильним. Однак...

А ви це знали? Рослини, які не можна вирощувати поруч

вівторок, 16 квітень 2024, 8:50

Розбираємося, які рослини не можна вирощувати поряд, передають Патріоти України. Дуже часто буває так, що ніби-то на дачі чи в городі все зроблено правильно - і посаджено вчасно, в потрібні терміни, і насіння підготували як треба, з поливанням все норм...