Навесні та влітку все більше людей вирушають на природу, насолоджуючись походами, пікніками та лісовими прогулянками. Проте серед сонця й зелені ховається серйозна небезпека – кліщі, передають Патріоти України.
Один з їх укусів може викликати не лише звичні інфекції, а й рідкісну алергію на м’ясо. Видання eatthis.com розповідає, як саме виникає альфа-гал синдром і як цьому запобігти.
Як укус кліща може стати причиною алергії на м’ясо?
"Все починається з того, що кліщ кусає тварину, наприклад корову, і після цього – людину. У такий спосіб у кров людини потрапляє вуглевод, відомий як альфа-гал. Імунна система може сприйняти цю речовину як загрозу й почати виробляти специфічні антитіла IgE. У результаті, при наступному вживанні м’яса, у людини може розвинутися алергічна реакція", – розповідає алерголог та імунолог Пурві Паріх.
Антитіла типу IgE (імуноглобулін Е) – це відповідь імунної системи на потрапляння алергену в організм.
Передачею альфа-галу займається кліщ Lone Star – "самотня зірка". "Алергічна реакція на альфа-гал зазвичай проявляється не одразу, як це буває з більшістю харчових алергій, а з деяким запізненням. Симптоми можуть включати висипання, ускладнене дихання, нудоту, запаморочення або навіть втрату свідомості", – додає лікар.
Чи поширюється алергія лише на червоне м’ясо?
За словами Паріх, найчастіше реакція виникає на яловичину чи свинину. Проте алергія потенційно може розвинутися на будь-яке м’ясо ссавців, у крові яких присутній альфа-гал.
Як лікується альфа-гал?
Лікар Паріх рекомендує повністю виключити з раціону червоне м’ясо та завжди мати при собі автоін’єктор з адреналіном на випадок невідкладної ситуації.
"Щороку ми проводимо повторні обстеження, щоб з’ясувати, чи знижується рівень IgE і чи йде алергія на спад. Є позитивна новина: якщо дотримуватися дієти без м’яса, з часом алергія може зникнути повністю", – пояснює алерголог.
Як уникнути укусу кліща?
"Найкраща профілактика – це носити одяг, який повністю покриває шкіру, якщо ви перебуваєте в місцях, де можливі укуси кліщів. Не забувайте також про ефективні засоби від комах", – підсумовує Паріх.
Є кілька продуктів, якими не рекомендується закушувати алкоголь, оскільки вони можуть посилити його негативний вплив на організм або викликати небажані реакції. Ось основні з них і пояснення чому, передають Патріоти України. Чому не можна:. Чому не мож...
Неприємний запах у холодильнику – проблема, з якою стикаються багато господинь. Навіть після ретельного прибирання іноді залишається небажаний аромат. Проте існує простий і доступний спосіб вирішення такої ситуації – використання звичайної кухонної сол...