А ви це знали? Як зробити їжу з мікрохвильовки смачнішою - хитрощі господинь

Поява мікрохвильовок докорінно змінила наші кухонні звички - розігрівання їжі стало дуже простим і більше не потребує додаткового посуду. Однак, є у цього способу і кілька недоліків. Наприклад, нерівномірний нагрів чи висушування їжі, передають Патріоти України. Тож як користуватись мікрохвильовкою, щоби їжа була смачною?

Видання Food Hacks зібрало 10 лайфхаків, які значно поліпшать смак розігрітих та приготованих таким чином страв.

Готуйте парові овочі під харчовою плівкою

Щоби приготувати овочі на парі, не обов’язково городити цілу конструкцію на плиті чи заводити окрему пароварку. Мікрохвильовка запросто впорається з цією задачею. Для цього вам знадобиться лише відповідна миска та харчова плівка. Наріжте овочі однаковими кубиками зі стороною приблизно 2,5 см. Комбінуйте для приготування плоди зі схожою текстурою – наприклад, кукурудзу з горохом, а броколі з цвітною капустою. Розкладіть їх рівним шаром у мисці, оберніть її харчовою плівкою і готуйте відповідно до інструкції вашої печі. Після того, як програма закінчиться, зробіть у плівці отвір, щоби безпечно випустити пару.

Викладайте страву кільцем, щоби розігріти її рівномірно

Одна з головних проблем мікрохвильовки – нерівномірний нагрів. Щоби уникнути цього, розкладайте страву кільцем по краям тарілки. Ще один лайфхак – розмазувати страву так, щоби її шар був тонким, а площа поверхні при цьому максимальною. Якщо ж ваша страва складається зі шматочків, то товстіші кладіть по краях, а менші – в середині. Так все нагріється однаково.

Ставте тарілку на край обертальної таці

Будь-яка мікрохвильовка має всередині камери гарячі та холодні точки, хоча у новіших моделях цю проблему стараються вирішувати. Тим не менше, щоби страва добре прогрілась, вона має поперемінно проходити через ці точки різними своїми частинами. Саме тому їжа на тарілці, яка стоїть на краю обертальної таці і переміщається по камері, а не просто крутиться на місці, буде теплою рівномірно.

Обертайте продукти вологим паперовим рушником чи серветкою

Мікрохвилі нагрівають їжу, бомбардуючи молекули води енергією. У цього є побічний ефект – чимало молекул нагрівається настільки, що випаровується зі страви, залишаючи її сухою. Щоб цього не сталося, загорніть їжу у змочену паперову чи полотняну серветку або накрийте її нею. Найкраще цей лайфхак працює зі свіжими овочами. Але при цьому стежте, щоби на матеріалі, яким ви вкриваєте їжу, не було барвників.

Ставте у камеру печі чашку з водою

Якщо у вас під рукою нема підходящої серветки, щоби накрити тарілку, просто поставте поруч з нею чашку води. По-перше, вода поглине зайве випромінювання і вбереже їжу від пересихання. По-друге, рідина випускатиме пару, яка зволожить страву.

Приготуйте пухкий попкорн за допомогою води та ручних налаштувань

Ефект від лайфхака з водою особливо відчутний, коли ви готуєте попкорн. Спочатку поставте чашку води у пічку без кукурудзи і погрійте її протягом хвилини. Щойно таймер продзвенить, замініть воду попкорном, причому в ідеалі його варто пересипати з пакета у скляну миску. Так він приготується у більш вологому середовищі і не буде таким сухим. Також не використовуйте спеціальну програму для цієї страви – мікрохвильовки не вловлюють падіння рівня вологості і тому кукурудза так часто на цій програмі підгорає. Фахівці також радять орієнтуватись на звук вибухів зерен. Якщо між ними проходить повних 2 секунди, страва готова.

Не бійтесь гріти у мікрохвильовці воду, але все ж будьте обережні

Мікрохвилі можуть нагрівати дистильовану воду до кипіння без утворення бульбашок, а такий нагрів може призводити до "вибуху", коли гаряча вода після виймання чи контакту з будь-яким предметом сама розхлюпується з чашки і може обпекти вам обличчя та руки. Тому зробіть все, щоби у воді, яку ви грієте, бульбашки утворювались. Для цього, наприклад, використовуйте старий посуд – він має зазубрини та сколи, в яких збиратиметься повітря. Також можна занурити у ємність паличку для їжі, вона теж допоможе бульбашкам утворюватись та виходити на поверхню.

Грійте по кілька страв одночасно

Насправді всередині мікрохвильовки достатньо місця для двох тарілок, якщо ви поставите їх у два "поверхи". Помістіть у камеру високу та вузьку склянку з товстого скла. Одну тарілку розташуйте біля неї, а другу встановіть на ній. На нагрівання таким способом може піти трошки більше часу, адже обсяг їжі буде досить великим, зате вона точно не перегріється і не підгорить.

Використовуйте фольгу для приготування м’яса

Думка, що метал не можна поміщати у мікрохвильовку є певним спрощенням, яке втім допомагає уникати небезпеки іскріння та вибуху. Однак деякі моделі все ж допускають використання алюмінієвої фольги під час приготування страв. Якщо це про ваш пристрій, ви можете обертати нею тонкі шматки м’яса, щоби вони не згорали, поки товщі порції пропечуться. Головне, щоби фольга щільно прилягала до продукту і не контактувала зі стінками або дверцятами. Для цього її можна закріпити на м’ясі за допомогою зубочисток.

Віддавайте перевагу круглому посуду

У круглих контейнерах для приготування у мікрохвильовій печі енергія розподіляється більш рівномірно, тоді як у квадратних та прямокутних вона може накопичуватись і пересмажувати страви. І не забудьте перевірити маркування посудини, чи придатна вона для використання таким чином.

Щоб пішло на користь: Топовий експерт назвав правильний час для першої чашки кави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:40

Багато людей практично живуть на кофеїні, часто навіть не найпалкіші кавомани хапаються за чайник зразу після пробудження або щоб побороти занепад сил після обіду. Видання Express пише, що пити каву відразу після сну то не найкраща ідея. Рекс Ісап, ген...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...