Є ціла низка досліджень про характер впливу кави на організм залежно від способу приготування напою. ТСН розповідає про результати одного з таких досліджень, передають Патріоти України.
Кава може чинити як позитивну, так і негативну дію на організм. Про те, як залежить вплив кави на організм людини від способу її приготування, розповідають норвезькі учені, які понад 20 років вивчали вплив кави на організм та виявили найшкідливіші та найкорисніші для здоров'я способи її приготування.
Дослідження проводилося в період від 1985 до 2003 року. В дослідженні брали участь 500 тисяч людей віком від 20 до 79 років. Це були люди які споживали каву, приготовану різними способами. Крім кавових звичок, до уваги брали спосіб життя людей, різноманітні чинники, що впливають на здоров'я, як-от наявність шкідливих звичок, вага і фізична активність.
Співробітники Гетеборгського університету дійшли висновку, що існує зв'язок між методами заварювання кави, серцевими нападами та тривалістю життя.
Згідно з результатами опублікованого дослідження, найшкідливішою виявилася нефільтрована кава, та кава, заварена просто в чашці. У нефільтрованій каві міститься велика кількість речовин (їх у 30 разів більше, ніж у фільтрованому напої), які підвищують "поганий" холестерин.
А найбільш шкідливою кавою виявився нефільтрований напій, коли кавова гуща надовго залишається в гарячій воді.
Найкорисніше виявилося пити фільтр-каву - каву, приготовану методом одноразової протоки гарячої води через шар меленої кави, що є на фільтрі. Згідно з дослідженням, помірне вживання такої кави скорочує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Найнижча смертність серед учасників дослідження була у тих, хто випивав від однієї до чотирьох чашок фільтр-кави у день. До того ж пити таку каву виявилося навіть корисніше, ніж зовсім відмовитися від напою. Як показало дослідження, вживання фільтр-кави зменшувало ризик смерті на 15% з будь-якої причини порівняно з людьми, які взагалі не пили кави. Автори опублікованого дослідження припускають, що такі позитивні ефекти пов'язані з тим, що кава багата антиоксидантами.
До менш корисних напоїв, ніж фільтрована кава, можна віднести еспресо, капучино, каву по-турецьки, каву, заварену у френч-пресе.
Нагадаємо, кому все ж таки краще не пити багато кави. Завдяки кофеїну, який збуджує нервову систему, споживання кави у великих кількостях може викликати тривогу, тремор, підвищення тиску, прискорене серцебиття. Серед негативних наслідків споживання кави - те, що кава сприяє вимиванню з організму кальцію, магнію і калію. Через сечогінний ефект кава може призвести до проблем з нирками, може утворювати камені в них. Дослідження свідчать, що кава підвищує рівень "поганого" холестерину в крові.
Каву не рекомендується пити вагітним жінкам, людям із захворюваннями ШКТ, а через загрозу гастриту, натщесерце навіть здоровим людям. Не потрібно вживати каву людям, що страждають безсонням, людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом, гіпертонікам.
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...