А ви це знали! Які крупи потрібно мити перед варінням, а які можна сипати одразу в каструлю

Господині сперечаються, чи потрібно мити крупу перед її приготуванням. Проте насправді все залежить від виду крупи, а не способу приготування, передають Патріоти України.

Незважаючи на те, що сучасні технології дозволяють забезпечити дотримання гігієнічних норм при фасуванні продукції, тверді зерна треба мити.

Подробиці

Багато кулінарів досі не довіряють виробникам і не тільки миють крупу, а й попередньо перебирають її з метою видалення сміття. Дрібні камінці, лушпиння або зіпсовані зерна, на жаль, зустрічаються в пачці з крупою і сьогодні.

Які крупи мити

Навіть не варто замислюватися в тому випадку, якщо ви готуєте рис, гречку, пшоно і перловку, а також горох, сочевицю, нут.

Для чого це треба?

Пшоно, рис, горох така процедура позбавляє борошнистості, після промивання вони не злипнуться, а на поверхні не з’явиться піна. До речі, горох і квасолю, рис і перловку не забудьте замочити перед приготуванням.

Температура води

Рис і пшоно краще мити в холодній воді, а гречку, перловку і пшеничну крупу в теплій, що допомагає позбутися легкої гіркоти.

Мити не слід

Позбавлена всякого сенсу така процедура, якщо йдеться про манку і вівсяні або геркулесові пластівці. Більше того, це не передбачено технологічно: продукт миттєво почне вбирати вологу і прийде в непридатність.

Булгур теж не потрібно мити, тому що крупа вже пройшла попередню обробку і для її приготування достатньо лише порції окропу.

Кус-кус (пшеничний продукт із крупинками до 1 мм) теж не слід мити і замочувати. Достатньо просто перебрати та видалити домішки.

Також не передбачено промивання для кукурудзяної та ячної крупи. Вони просто очищаються від сміття за допомогою сита чи вручну.

Жінкам на замітку! Як часто слід прати бюстгальтер і коли його міняти на новий? Поради експерта

вівторок, 4 листопад 2025, 9:15

Бюстгальтер – важливий предмет гардеробу, який потребує правильного догляду. Часто жінки не знають, як його прати та зберігати, щоб він служив довше. Експерт з технологій білизни Джорджина Біббі пояснює основні правила догляду за бюстгальтером та коли ...

А ви це знали? Як і навіщо досвідчені дачники використовують восени на ділянці мідний купорос

вівторок, 4 листопад 2025, 8:43

Грибкові хвороби - один із головних ворогів саду та городу. Фітофтороз, вертицильоз, гнилі, фузаріоз, плямистість, іржа та парша здатні зберігатися в ґрунті завдяки спорам і міцелію, які легко переживають зиму, пише Telegram-канал "Моя дача. Сад і горо...