А ви це знали? Які продукти були елітними в СРСР - їх могли дозволити собі лише заможні люди

Попри те, що в СРСР намагалися зробити всіх рівними та однаковими, можна було легко виділити з натовпу більш заможних людей. Соціальна нерівність проявлялася не тільки в розподілі житла, товарів чи автомобілів, передають Патріоти України.

Деяка їжа, яка сьогодні вважається цілком звичайною, у СРСР була доступна лише обраним. Про це більш детально читайте в матеріалі OBOZ.UA.

У Радянському Союзі дефіцит був поширеним явищем, що торкалося майже всіх сфер життя, зокрема й харчових продуктів. Проте навіть у часи тотальної нестачі деякі люди, що мають кошти, вплив та зв’язки, могли дозволити собі преміальні продукти, недоступні для більшості.

Твердий сир

У Радянському Союзі твердий сир був далеко не тим повсякденним продуктом, який ми звикли бачити на наших столах сьогодні. Більшість сирів, доступних для звичайних громадян, були плавленими та не вирізнялися високою якістю.

Тверді сорти, такі як пармезан, камамбер або чедер, вважалися справжньою рідкістю і були доступні лише для чиновників і впливових осіб. На столах звичайних людей можна було побачити хіба що "Російський", "Ярославський" або "Голландський" сир.

Морські делікатеси

Сьогодні креветки, мідії та інші морепродукти можна знайти в будь-якому супермаркеті, але в СРСР це була розкіш, доступна лише обраним та жителям морських регіонів.

Найпоширенішим морепродуктом на столах звичайних людей був звичайний оселедець, а риби, такі як окунь, минтай або форель, були справжнім дефіцитом. Однак еліта могла собі дозволити споживати креветок, устриць та навіть морських їжаків.

Готова їжа

Заморожені напівфабрикати, які тоді лише починали завойовувати популярність на Заході, в СРСР були доступні лише у вузьких колах. Більшість з тих, що потрапляли у вільний продаж, були низької якості і їх було практично неможливо їсти.

Єдиним винятком були картопляні палички, що нагадували сучасну картоплю фрі. А для радянської еліти існував каталог спецпродуктів, де можна було замовити якісні напівфабрикати за надвисокою ціною.

Солодощі

Хоча в СРСР було багато шоколаду та цукерок, їхні смаки були досить примітивними. Тому діти мріяли про дефіцитні батончики зі США та Європи, але такі ласощі були надзвичайно рідкісними і доступними лише для заможних родин. Часто радянські діти замість цукерок навіть топили цукор на ложці, щоб хоч якось побалувати себе.Торти, які були доступні для більшості, переважно складалися з важких бісквітних коржів і жирного крему. Загалом усі солодощі в Радянському Союзі готувалися з великою кількістю цукру та олії, тому вони були не лише несмачними, а й дуже шкідливими.

Алкоголь

У СРСР алкоголь був доступним, але його асортимент не вражав. Переважно це було пиво та горілка, які можна було знайти в будь-якому магазині. Іноді на прилавках з’являлися коньяк і шампанське, але їхня якість була дуже низькою. Про такі напої, як лікери, текіла чи віскі, більшість радянських громадян навіть не чули.

Оцінять всі! Картопляний пиріг з сиром на сковороді

середа, 28 серпень 2024, 11:10

Добре, коли є швидкі рецепти. Це зручно у потрібний момент. І картопляний пиріг є чудовим варіантом для смачного обіду чи вечері. Читайте рецепт приготування далі, передають Патріоти України. Вам потрібні такі продукти:. Почищену картоплю натріть. Потр...

Допоможе один інгредієнт! Риба більше не буде прилипати та розвалюватись

середа, 28 серпень 2024, 10:09

Риба - смачна страва, коли подають вже готову на стіл. Коли треба самостійно її приготувати, можуть виникати складнощі. Іноді вона прилипає до сковороди, а іноді просто розвалюється на частини. Їстівна страва просто їстівна, але не естетична, передають...