Хліб може бути не лише смачний, а й корисний. Нове дослідження показало, що додавання 50% ще одного виду борошна до звичного пшеничного допомагає знижувати рівень глюкози в крові після їжі та сприяє швидшому насиченню, передають Патріоти України.
З біологічної точки зору злаки — це будь-яка трава, яку вирощують для споживання в їжу. Однак існують рослини, які не є травою, але дають зерна, схожі на злаки — псевдозлаками. Це, наприклад, гречка, кіноа, амарант, тефф, тапіока. Вони є важливим джерелом біологічно активних компонентів, що сприяють зміцненню здоров’я. Споживання псевдозернових може позитивно впливати на біомаркери, пов’язані з хронічними захворюваннями.
Нещодавно було проведено наукове дослідження з метою визначити, як додавання гречаного борошна до пшеничного впливає на стан шлунково-кишкового тракту, апетит, смакові відчуття та рівень глюкози в крові у здорових людей.
У дослідженні 20 здорових учасників натще (після 10−12 годин без їжі) отримували на сніданок або контрольний хліб (КХ), або гречаний, що містив 50% гречаного борошна (ГХ). Кількість хліба визначалася з урахуванням 50 г доступних вуглеводів.
Рівень глюкози в крові та відчуття апетиту оцінювали натще та через 15, 30, 45, 60, 90 і 120 хвилин після прийому їжі. Для вивчення смакових якостей і шлунково-кишкового самопочуття використовували стандартизовані опитувальники.
Гречаний хліб суттєво впливав на зниження рівня глюкози в крові порівняно з контрольним хлібом. Хоча пікове значення глюкози спостерігалося через 45 хвилин після прийому їжі для обох видів хліба, у випадку гречаного хліба це підвищення було меншим. Після повтору аналогічних прийомів їжі зниження глікемії на 30, 45 та 60 хвилинах підтвердилося. Загалом було виявлено, що вживання гречаного хліба позитивно впливає на покращення глікемічного контролю після прийому їжі, коли організм перетравлює і засвоює її.
Крім того, спостерігалася тенденція до посилення ситості у ранню фазу (15−60 хв після прийому їжі), що потенційно свідчить про роль гречки у покращенні ситості. Усі учасники охоче вживали гречаний хліб, і жодних скарг на шлунково-кишкові розлади зафіксовано не було.
Таким чином, додавання гречаного борошна при випіканні хліба може зменшувати апетит і покращувати глікемічну відповідь після їжі у здорових людей. До речі, традиційним хлібним виробом із гречкою є різновид французького багета — гречаний.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
Реклама на сучасних смартфонах з'являється в додатках, спливає під час роботи та може навіть проникати у системні меню. Це не лише дратує, а й часто уповільнює пристрій. Про те, як самостійно прибрати більшість таких оголошень без сторонніх програм, пи...
Посивіння – природний процес, пов'язаний зі старінням, генетикою, умовами навколишнього середовища. Також на нього впливають вітаміни q мікроелементи – їхня нестача може прискорити посивіння і навіть призвести до передчасної втрати пігменту, передають ...