А ви це знали? Кому категорично не можна їсти вишню та чим вона шкідлива

Вишня - надзвичайно смачна ягода, яка заробила собі "шанувальників" завдяки насиченому і красивому кольору, яскравому аромату та приємній кислинці. Крім того, вона дуже корисна для організму, але вживати її можна далеко не всім, передають Патріоти України.

Чим корисна вишня для здоров'я

Вишня славиться тим, що в ній представлений широкий спектр вітамінів і мінералів. Зокрема, ягода містить калій, кальцій, залізо, магній, кремній, фосфор. Крім того, в ній містяться пектини і клітковина ( 5-8% від денної норми в 100 г ягід).

Особливо багато у вишні вітамінів А і С. 100 грамів вишні забезпечать близько 20% добової потреби у вітаміні А і 17% - у вітаміні С. Терпкі та кислі сорти вишні містять мелатонін - гормон, що поліпшує сон. Крім того він має антидепресивну дію.

Вишня містить велику кількість флованоїдів, які забезпечують кращу засвоюваність вітаміну С, а значить і користь для імунітету, шкіри, волосся і суглобів.

Кислий смак ягоді надають різноманітні органічні кислоти: триптофан, фолієва, яблучна, саліцилова, бурштинова, лимонна та інші. Вони стимулюють травлення, вироблення шлункового соку. Також вони пригнічують ріст шкідливих гнильних бактерій. Пектини в складі вишні обволікають кишківник і прискорюють перистальтику.

Червоне забарвлення вишні надають антоціани, які є антиоксидантами. Вони допомагають клітинам пережити стрес через окислювальні процеси. Людям, які займаються спортом, рекомендується їсти вишню, оскільки ягода допомагає організму швидше відновлюються й тренуватися довше.

Вишня корисна для серця та судин. Вітамін РР разом з аскорбіновою кислотою збільшують проникність судин. Вишня розріджує кров завдяки кумаринам у складі. Вони попереджають утворення тромбів. Вишня - чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22.

Довідка. Глікемічний індекс (ГІ) — це умовний коефіцієнт, що показує, з якою швидкістю вуглеводи, що містяться в продукті харчування, засвоюються організмом і підвищують рівень цукру в крові. Всі продукти порівнюються з глікемічним індексом глюкози, який дорівнює 100 одиницям.

Кому не можна їсти вишню

Для деяких людей вишня може бути шкідлива, тому вживати її потрібно з обережністю, а тим, у кого алергія на ягоду - і зовсім виключити її зі свого раціону. Відмовитися від вишні необхідно при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту і в разі харчового отруєння.

Через велику кількість кислот в складі, вишня подразнює слизову шлунка та може викликати печію. Тому не рекомендується їсти її на голодний шлунок. Після вживання вишні варто полоскати ротову порожнину, оскільки кислота руйнує емаль зубів. Вишня може нашкодити людям з підвищеною кислотністю шлунка, загостренням виразкової хвороби, гастриту.

Коли найкраще їсти вишню

Ягоду не можна їсти на голодний шлунок. Краще вживати її після основного прийому їжі, що містить білки і жири. Дієтологи радять додавати вишню у сир, сметану або йогурт.

Скільки вишні можна їсти на день

Після основного прийому їжі можна з'їсти не більше 100 грамів вишні. Велика порція цих плодів (близько 300-400 грамів) може спровокувати розлад шлунка і діарею.

Що буде, якщо з'їсти дуже багато вишні

Оксикумарин і кумарин, що містяться у вишні, нормалізують згортання крові та її склад. А вітамін C і дубильні речовини підвищують тонус судин і зміцнюють стінки капілярів.

Крім того, вишня має легку сечогінну дію та благотворно впливає на роботу серцевого м'яза. Все це і призводить до природного зниження підвищеного артеріального тиску.

Важливо! До вживання вишні є протипоказання, тому в разі проблем зі здоров'ям потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Буде дуже смачно! ТОП-3 старовинні рецепти українських великодніх пасок

четвер, 2 травень 2024, 18:50

Напередодні Великодня пропонуємо приготувати паску з фруктовим кремом за рецептом Осипи Заклинської (1928 рік), сирну паску з чорницями з книги “Як добре і здорово варити” (1938 рік) та мигдалеву бабку за рецептом 1910 року, передають Патріоти України....

Які хитрощі допоможуть виправити ситуацію, якщо борщ вийшов надто кислим

четвер, 2 травень 2024, 18:07

У борщу завжди присутня впізнавана кислинка, без якої страву не вийде назвати класичною, передають Патріоти України. Однак будь-яка господиня може перестаратися, у результаті чого страва стає надмірно кислою. Як правило, ця ситуація виникає у тому випа...