Кавун - освіжна ягода серпня. Але мало хто замислюється, що буде з організмом, якщо їсти кавун щодня. Лікарі застерігають, що вживання кавунів має чимало побічних ефектів, на які варто звернути увагу, передають Патріоти України
Хоча багато хто з нас полюбляє насолоджуватися солодким кавуном, ця ягода не завжди корисна. Сертифікована дієтологиня й фізіотерапевтка Нілофар Пендарі розповіла про можливі побічні ефекти кавуна. Перш ніж їсти скибочку, потрібно знати кілька речей. Насамперед у цій ягоді міститься велика кількість води, поживні речовини й мінерали, зокрема калій, вітаміни, особливо A, B6 і C. Однак якщо їсти кавун щодня і в великій кількості, це може призвести до певних проблем зі здоров'ям.
Чим шкідливий кавун
Кавун містить деякі компоненти, які можуть викликати побічні ефекти. Ось основні шкідливі властивості кавуна:
Розлади кишківника — в кавунах багато лікопену, тому у великій кількості вживати цю соковиту ягоду не рекомендовано. Це може призвести до здуття, діареї, блювоти, газів, печії, розладу травлення. У літніх людей ці симптоми погіршуються, оскільки травна система з віком слабшає.
Проблеми із серцем і судинами — кавуни містять калій, а вживання великої кількості їжі з цим мінералом призводить до появи серцево-судинних захворювань. Зокрема, може бути відсутнім або слабким пульс, нерегулярне серцебиття та навіть зупинка серця. Також надмірна кількість калію впливає на нервову систему й руховий контроль.
Підвищення рівня цукру — коли людина резистентна до інсуліну (діабетик), цукор не проникає до клітин організму, а залишається в крові. Коли клітинам не вистачає глюкози, вони починають виробляти надмірну кількість інсуліну. Кавун повний природного цукру, тому його вживання може спричинити стрибок рівня цукру в крові.
Падіння артеріального тиску — це може статися через надмірне вживання кавунів і негативно позначається на організмі, якщо людина страждає від низького тиску.
Алергічні реакції — це можуть бути легкі або сильні висипання, набряки обличчя, анафілаксія. Остання також часто супроводжується головними болями, свербінням язика, запамороченням.Кавун: користь і шкода / Фото: Pexels
Шкідливо для вагітних — гестаційний діабет є серйозною проблемою, яка турбує багатьох вагітних жінок. Через вживання великої кількості кавуна в організмі підвищується рівень цукру, що може призвести до гестаційного діабету.
Рідкий стілець — в кавунах міститься сорбіт (унікальний вид цукру), який за непереносимості може викликати гази і рідкий стілець.
Проблеми з нирками — також через вживання надмірної кількості кавунів можуть з'явитися проблеми з нирками.
Імпотенція — хоча користь кавуна для чоловіків доведена, надмірне його вживання призводить до проблем з еректильною функцією.
Відчуття втоми — кавун допомагає боротися зі зневодненням, але вживання великої кількості призводить до збільшення кількості води в організмі. Якщо це не супроводжується прискореним сечовипусканням, людина може відчувати втому, виснаження і отримати набряки по всьому тілу.
Яка користь від кавуна
Звичайно, не варто забувати і про корисні властивості кавуна, тим більше, що саме в серпні починається сезон цієї соковитої ягоди:
велика кількість антиоксидантів, вітамінів, наявність фолієвої кислоти;
завдяки своїм сечогінним властивостям кавун корисний за умови подагри;
допомагає втамувати голод і спрагу;
має жовчогінну дію;
підтримує електролітний склад крові.
Варто запам'ятати, що надмірне вживання будь-яких продуктів може мати негативні наслідки. Це правило працює й щодо кавуна.
Навіть якщо ви не один рік готуєте котлети, зібрані поради неодмінно вам знадобляться, бо, як кажуть у народі, вік живи – вік учись. Досвідчені господині діляться секретами, передають Патріоти України. Найсмачніші котлети виходять із фаршу, який постої...
Якщо ви любите сир, врахуйте, що близько 65% дорослих людей має знижену здатність перетравлювати лактозу. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після споживання сиру, можливо, вам варто зробити перерву, оскільки можуть бути й інші фактори, як непереносимість к...