
На полицях супермаркетів - широкий вибір рослинний олій: від соняшникової до оливкової. Вони відрізняються за смаком, але ключова різниця - ступінь очищення: рафінована (очищена) і нерафінована (пройшла лише механічну фільтрацію), передають Патріоти України.
На якій олії краще смажити?
Для термічної обробки та смаження варто обирати рафіновану олію. Завдяки високому ступеню очищення, вона:
• не виділяє шкідливих канцерогенів при нагріванні;
• не димить і не піниться на сковороді. Вона стійка до високих температур (витримує до 227 °C). Найкращий варіант для глибокого смаження — дезодорована олія (стійкість до 232 °C).
Нерафінована олія для смаження не годиться, оскільки її точка димлення низька (близько 107 °C), що робить її придатною лише для заправки салатів.
Що корисніше?
Незважаючи на переваги рафінованої олії для смаження, нерафінована значно корисніша у сирому вигляді. Вона зберігає максимальну кількість біологічно активних компонентів, зокрема:
• Жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K): необхідні для зору, засвоєння кальцію, згортання крові та антиоксидантного захисту.
• Вітамін F та Омега-6 кислоти: знижують рівень «поганого» холестерину.
Небезпека рафінованої олії
Дієтологи попереджають: при постійному вживанні рафінованої олії є ризик накопичення в організмі трансжирів та канцерогенів. Це може підвищити ризик розвитку серцево-судинних, гормональних хвороб та атеросклерозу.
Ви коли-небудь помічали, що мамине печиво чи булочки вашої бабусі завжди смачніші, ніж у будь-якій пекарні? Нові дослідження доводять: справа не лише в інгредієнтах, а в чомусь значно глибшому, передають Патріоти України. . Секрет – любов. . Дослідже...
Британська мікробіологиня Прімроуз Фрістоун пояснила, як часто насправді потрібно прати піжаму — і її порада вже спричинила хвилю суперечок у соцмережах. На думку фахівчині, нічний одяг бажано міняти щодня, адже він тісно контактує зі шкірою та швидко ...