А ви це знали? Що категорично не можна садити біля помідорів - названо найгірших "сусідів"

Свіжі помідори зі свого городу - одна з принад літа. Але досвідчені дачники знають, що урожай може бути зіпсовано, якщо посадити поруч із томатною грядкою неправильні рослини. Погане сусідство здатне пригнічувати ріст кущів, псувати зав’язь і наражати рослини на зараження хворобами та шкідниками, передають Патріоти України.

Погані сусіди для помідорів

Найгірше висаджувати поруч із томатами капусту – цвітну, броколі або кольрабі, а також горох.

Чимало видів зелені краще розводити у різні кінці городу з цими плодами. Зокрема йдеться про кріп, фенхель і мелісу. Фенхель взагалі може сповільнити ріст багатьох городніх овочів.

Кукурудзу не варто висаджувати з південного боку від грядки з помідорами. Високі стебла затулятимуть овочу сонце, а його світло дуже важливе для хорошого росту та повноцінного дозрівання плодів.

Натомість помідори можуть затуляти сонце баклажанам. До того ж ці рослини страждають від однакових хвороб і шкідників, а отже вони можуть вразити одночасно обидві грядки.

Так само картопля здатна заразити кущі колорадськими жуками.

Що посадити поруч з помідорами

Усі бобові, окрім гороху, добре уживаються з помідорами. Особливо це стосується виткої та кущової квасолі, а також нуту.

Листові овочі, такі як салати, рукола, шпинат, щавель, а також селера нічим не завадять помідорам під час зростання та дозрівання.

Із овочевих культур добрими сусідами стануть редиска, морква, пастернак та буряк. Також можна саджати поруч з помідорами гарбузи та сквоші.

Огірки стануть чудовими сусідами для червоних плодів не тільки у салаті, але й на городі. Ці рослини взаємно відлякують одна від одної шкідників.

Такі пряні трави, як тим'ян, чабер, шавлія, материнка, орегано та базилік, нічим не завадять помідорам. А спаржа, зелена цибуля та часник то й взагалі не допустять до овоча шкідників.

Із несподіваних варіантів, хорошим сусідом для томатів стане кропива. Вона не тільки відлякує шкідників, але й робить плоди більш стійкими у зберіганні.

Джерело: Обозреватель

Що приховує колір очей - цікавий тест на характер

вівторок, 7 травень 2024, 15:07

Визначити характер людини можна не тільки спілкуючись з нею, але і поглянувши в очі. Саме колір очей може розповісти про особливості характеру їх власника, передають Патріоти України. Психологи підготували цікавий тест, який дозволить визначити риси ха...

Перевірте себе! Те, як ви видавлюєте зубну пасту, розповість про ваш характер

вівторок, 7 травень 2024, 14:12

Ваші звички багато можуть розповісти про ваш характер. Цей цікавий тест розповість, наскільки ви імпульсивні, вперті, безтурботні чи артистичні, передають Патріоти України. . 1. Якщо ви видавлюєте пасту зверху, біля самого ковпачка, це означає, що:. Ви...