А ви це знали? Що краще, випити фреш чи з’їсти фрукт - лікарка розставила крапки над "і"

Коли приходить час обирати між склянкою фруктового соку та тарілкою свіжих фруктів, докази схиляються на користь останнього. Дієтологиня-ендокринологиня Катерина Толстікова у своєму відео розповіла про те, чи є різниця у споживанні фруктів та вичавлених соків і якщо є, то що корисніше, передають Патріоти України.

Багато людей вважають що свіжовичавлений сік і фрукт – це одне й те саме і приносить нашому організму однакову користь, але лікарка каже, що це абсолютно не так.

Сік – це лише вода з цукром, фруктозою, глюкозою і він взагалі не містить клітковини. Так, в ньому дійсно є незначна кількість вітаміну С та деяких інших водорозчинних вітамінів.

Водночас фрукт – це структура з клітковиною, вітамінами, мінералами та він не містить великої кількості цукру, як склянка фрешу. Оскільки для того, щоб зробити склянку фрешу вам точно доведеться вичавити два чи три фрукти, наприклад, апельсина, а це вже більша кількість цукру, глюкози та фруктози, ніж якби ви просто з’їли фрукт.

Раніше дослідження підкреслювали різницю між споживанням цілих фруктів і їх соків. Наприклад, середній апельсин містить близько 12 грамів цукру, тоді як чашка апельсинового соку містить приблизно 21 грам.

Відсутність клітковини є важливою, оскільки харчові волокна з фруктів сприяють зниженню рівня холестерину в крові та можуть знизити ризик серцевих захворювань. Клітковина відіграє вирішальну роль у підтримці належної роботи кишківника та може допомогти людям почуватися більш ситними з меншою кількістю калорій, допомагаючи контролювати вагу.

Отже, це абсолютно різні речі та не можна фрешем замінити фрукт. Якщо ви хочете пити фреш, робіть це, але рідко, просто як заміна десерту до вашого раціону.

Переваги споживання цілих фруктів очевидні: вони забезпечують необхідну харчову клітковину, допомагають регулювати рівень цукру в крові та забезпечують більш збалансоване споживання поживних речовин.

Джерело: ТСН.ua

Чому мед твердне і чи можна це виправити? Відповідь експерта

неділя, 10 серпень 2025, 23:10

Ви помічали, що з часом мед у банці стає твердим і його важко набрати ложкою? Це зовсім не означає, що він зіпсувався! Професійний пасічник Войцех Марговничи розповідає, чому мед кристалізується, які сорти застигають швидше, як правильно зберігати мед ...

Варто знати всім! Як звільнити пам'ять на смартфоні без втрати важливих даних

неділя, 10 серпень 2025, 19:05

Навіть телефон з найбільшою кількістю пам'яті швидко "набивається" фото, відео та додатками. Лише кілька необачних натисків - і вільні гігабайти тануть, а пристрій сповільнюється. Про те, як звільнити простір на смартфоні, пише NV, передають Патріоти У...