А ви це знали? Скільки чашок чаю можна випити за день і яка смертельна доза - відповідь фахівчині

Чай - ідеальний напій, який стимулює імунітет, його можна пити з лимоном, молоком, медом. Варто зазначити, що в сухому чаї містяться корисні речовини: калій, магній, кальцій, залізо, вітаміни РР та В2, передають Патріоти України.

Дієтологиня Світлана Фус в Instagram розповіла про користь та шкоду чаю, а також про те, скільки чашок чаю можна пити на день.

Користь та шкода чаю

"До складу чаю входить кофеїн, пов'язаний з таніном. Тому впливає на організм слабше, ніж кава. Але через теофілін чай сильніше провокує сечовиділення. Таніни зв'язують залізо", – розповіла Фус.

Не рекомендують:

1. Пити чай у разі дефіциту заліза.

2. Запивати ним препарати заліза та вітамінно-мінеральні комплекси.

Скільки чашок чаю можна пити на день

"Безпечне вживання чаю – до трьох чашок на день, якщо при цьому не пити каву", – зазначила фахівчиня.

Коли краще пити чай

"Чай краще пити після їжі, ніж між вживанням їжі. Тому що це вважається перекусом. Адже все, що не вода, вважається їжею", – підсумувала Фус.

Яка смертельна доза чашок чаю

У чашці чорного чаю об'ємом 200 мл може бути до 60 мг кофеїну, а в зеленому – до 50 мг. Людині на день можна споживати 400 мг кофеїну, а смертельною для дорослої людини вважається доза об'ємом близько 10 г. Якщо випити 160 чашок чаю на день – це буде смертельна доза.

Покладіть лавровий лист під килим і забудьте про неприємні запахи назавжди

четвер, 4 грудень 2025, 8:15

Лавровий лист відомий як популярна спеція, проте його властивості виходять далеко за межі кухні. У деяких будинках його розміщують під килимом, біля входу чи в шафах - і цей простий метод особливо корисний у вологих приміщеннях, передають Патріоти Укра...

Ви могли це знати! Чому не можна викладати щойно зварені яйця у холодну воду

четвер, 4 грудень 2025, 7:45

Після варіння яєць багато хто звик одразу ставити каструлю під холодну воду, вважаючи це найшвидшим способом охолодження. Метод здається простим, але саме він часто псує смак і структуру продукту. Щоб варені яйця залишалися ніжними, еластичними та рівн...