А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених


Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України

Щоправда, йдеться не лише про інтенсивні силові навантаження. Розрухати тіло від сидіння допоможуть будь-які вправи, навіть гра у м'яча з дитиною чи прогулянка парком з домашнім улюбленцем, зазначає ScienceAlert.Лікарі наголошують, що проводити багато часу сидячи – шкідливо для людського організму. Тож науковці провели комплексне дослідження, аби з'ясувати скільки саме часу в день потрібно виділяти для фізичних вправ, щоб бути здоровим.

Експерти об'єднали дев’ять попередніх досліджень, в яких загалом взяли участь 44 370 людей у чотирьох різних країнах, які носили ті чи інші фітнес-трекери.

Аналіз показав, що ризик смерті серед тих, хто веде малорухливий спосіб життя, зріс, оскільки час, витрачений на фізичну активність середньої та високої інтенсивності, зменшився."В активних людей, які займаються фізичними вправами помірної або високої інтенсивності протягом 30-40 хвилин в день, зв'язок між тривалим сидячим положенням і ризиком смерті несуттєво відрізняється від тих, хто проводить мало часу в сидячому положенні", – наголошують дослідники.

Тобто навіть виконання певних інтенсивних видів діяльності – їзда на велосипеді, швидка ходьба чи навіть садівництво – може знизити ризик передчасної смерті, навіть якщо у вас сидяча робота.Такі поради можна побачити і у Глобальних рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо фізичної активності та сидячого способу життя, складених 40 вченими з шести континентів.

"Як підкреслюється в цих рекомендаціях, будь-яка фізична активність має значення, і будь-яка її кількість краще, ніж жодна", – сказав дослідник фізичної активності та здоров’я населення Еммануель Стаматакіс з Сіднейського університету в Австралії.

Дослідження, засноване на фітнес-трекерах, загалом відповідає рекомендаціям ВООЗ, які рекомендують 150-300 хвилин середньої інтенсивності або 75-150 хвилин інтенсивної фізичної активності щотижня, щоб протидіяти сидячому способу життя.

Підйом по сходах замість ліфта, ігри з дітьми та домашніми тваринами, участь у йозі чи танцях, виконання домашніх справ, прогулянки та їзда на велосипеді – усе це є вправи, за допомогою яких люди можуть бути більш активними, наголошують науковці.

Смакота! Ледачий сніданок, який готують з вечора всього за 5 хвилин

п’ятниця, 27 вересень 2024, 6:12

Уявіть ситуацію. Ви відкриваєте холодильник, берете готовий сніданок та смачно їсте. Це не міф, а реальність. Таке може бути, якщо вечері зробити ледачу вівсянку. Приготування займе 5 хвилин, а смачно буде на всі 100 %, передають Патріоти України. Для ...

Дачникам на замітку! Ось що спеціалісти радять розсипати на городі замість гною

п’ятниця, 27 вересень 2024, 5:40

Розкислення ґрунту за допомогою вапна — простий і доступний спосіб покращити якість землі, передають Патріоти України. Раніше ми розповідали про копійчаний засіб, яким можна обробити город для неймовірного врожаю наступного року. Але для того, щоб у ма...