Білок міститься в різних продуктах харчування, зокрема тваринних і рослинних. "Дебати" між тваринним і рослинним білком - це давня суперечка, яка триває й досі. Тваринні білки зазвичай вважаються повноцінними білками, що містять всі незамінні амінокислоти, в той час, як деякі продукти рослинного походження вважаються неповноцінними, передають Патріоти України.
З огляду на це важливо порівняти обидва джерела білка, щоб визначити, яке з них найкраще підходить для вашого здоров'я загалом, пише видання Health Shots.
Навіщо потрібен білок?
Білок має вирішальне значення для різних функцій організму, слугуючи будівельним матеріалом для тканин, м'язів, органів, ферментів, гормонів та імунітету. Він допомагає відновлювати й нарощувати м'язову масу, підтримує метаболічні процеси і дає відчуття ситості.
Без достатньої кількості білка ви можете відчувати м'язову слабкість, втому, погіршення імунної функції та уповільнене загоєння ран. За даними Harvard Health Publishing, рекомендована дієтична норма становить 0,8 грама білка на кілограм маси тіла.
В чому переваги тваринного білка?
“Джерела тваринного білка, як-от нежирне м'ясо, риба, яйця та молочні продукти, зазвичай є хорошими джерелами повноцінного білка порівняно з рослинними його джерелами”, – стверджує лікар Маніш Ітолікар. Вони містять усі незамінні амінокислоти, які мають вирішальне значення для побудови та відновлення тканин, а також для підтримки імунної функції й вироблення гормонів.
Крім того, тваринні білки багаті на важливі поживні речовини, як-от вітамін В12, залізо, цинк та омега-3 жирні кислоти, які є життєво важливими для здоров'я мозку, вироблення еритроцитів, імунної функції та загальної життєздатності.
Ба більше, тваринний білок допомагає контролювати вагу, сприяючи насиченню та зменшенню апетиту, що допомагає контролювати споживання калорій і запобігати переїданню. Загалом, споживання тваринного білка в помірних кількостях може підтримувати різні функції організму.
В чому переваги рослинного білка?
Рослинні білки, як-от фрукти, овочі, квасоля, сочевиця, зернові, горіхи та насіння, часто багаті на клітковину, яка, як відомо, допомагає поліпшити травлення, сприяє насиченню і допомагає регулювати рівень цукру в крові.
Доктор Ітолікар каже: “Рослинні білки зазвичай містять менше насичених жирів і холестерину, ніж тваринні джерела білка, що робить їх корисними для здоров'я серця і може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань”.
Які білки кращі: тваринні чи рослинні?
Тваринний і рослинний білок відрізняються за своїм складом, джерелом походження та впливом на здоров'я і навколишнє середовище. Тваринний білок, який міститься у м'ясі, молочних продуктах та яйцях, містить усі незамінні амінокислоти та основні поживні речовини, як-от вітамін В12, завдяки чому його часто вважають повноцінним білком. Однак він також містить високий рівень насичених жирів і холестерину, що сприяє виникненню серцево-судинних захворювань.
Рослинний білок, з іншого боку, включає бобові, зернові, горіхи та насіння, які містять різноманітні поживні речовини, зокрема клітковину, вітаміни й мінерали. Хоча в деяких рослинних джерелах білка може бракувати певних амінокислот, поєднання різних рослинних продуктів може створити повноцінні білки. Рослинна дієта пов'язана з меншим ризиком серцевих захворювань, діабету та деяких видів раку.
Отже, ви можете споживати як рослинні, так і тваринні джерела білка. Але їжте тваринний білок зрідка і в помірних кількостях. Крім того, щоб переконатися, що ви отримуєте рекомендовану добову норму білка з рослинних джерел, змішуйте і поєднуйте різні рослинні продукти. Це найкращий спосіб включити обидва види білків до свого раціону й задовольнити добову потребу в білку.
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...
Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...